Home > Muzika > Prvo veče Nišville jazz festivala na Niškoj tvrđavi

Prvo veče Nišville jazz festivala na Niškoj tvrđavi

“Nišville jazz festival” počeo je sa svojim programom na Niškoj tvrđavi. Prvi nastup održan je na „Museum youth“ stejdžu i to je bio banjalučki “Multicultus”.

Kao i svake godine program se održava na nekoliko bina, u čitavoj tvrđavi i po čitavom gradu. “Open stage”, “Air stage”, “Welcome stage”, “Midnight jazzdance stage”, “River stage” i glavni “Earth and sky stage” koji je ujedno jedini na kojem se naplaćuje ulaz.

Ono što je specifičnija stvar ovog festivala je to što čitav grad živi za njega, šetate od bine do bine, uživate u predivnom ambijentu, zastanete i uživate u predivnoj muzici sa pozornica. Bendovi dolaze sa svih strana svijeta, i može se reći da je ovo festival sa najraznovrsnijom ponudom. Jedna od stvari koja je mene fascinirala je to da su u ponudi filmske bine. Naime između bina sa kojih dopire vrhunski džez nailazite na platna na kojima se puštaju crno bijeli filmovi, nešto nestvarno i jedinstveno.

Novitet ove godine je hip hop bina, tako smo uživali uz nastup Timbeta i Ajs Nigrutina. Prikladna bina u jednom dijelu tvrđave koji je ukrašen grafitima, publika je uživala uz najveće hip hop hitove “Esi mi dobar”, “Metalac”, “Džastin Biber” su samo neke od pjesama u kojima je publika uživala. Razgovarali smo sa Ajs Nigrutinom o nastupu, o samom pozivu da nastupi na džez festivalu i planovima u budućnosti.

“Odlično je! Posle nastupa je banja, ako ga odrepujem profi sve ide lagano. Imali smo nastup na fesitavlima kojima takoreći ne pripadamo, rokerskim, metalnim ali ovo je stvarno iznenađenje. Oni su ove godine uveli hip hop stejdž. Mislio sam da neće biti prihvaćen, ali bilo je sjajno, prepuno ljudi i svaka čast. Uvek nešto radimo, spremamo nove stvari, nastupamo, tako da pomalo”, rekao je Nigrutin za Eho-portal.

“Earth and sky” bina se smatra glavnim stejdžom. Ono što je karakteristično da su to ustvari dvije bine spojene jedna za drugu, dok na jednoj traje nastup druga se priprema tako da sa pravom mogu reći da je ovo festival sa najkraćom pauzom između izvođača koju sam do sad vidio. Program su krasili “Jaus jazz”,”Five big bands summit” koji je oduševio publiku, “Yossi Fine & Ben Aylon trio”.

Posebno oduševljenje publike i fenomenalan koncert priredio je “Lydian Sound Orchestra” sa svojim specijalnim gostom David Murray, iskrena i emotivna koncepcija nastupa koja je oduševila sve prisutne.

Svojevrsna zvijezda večeri je bio gospodin Mesio Parker, jedini živi član prve postave “James Brown benda”. Čovjek od 76 godina sa nevjerovatnom energijom, vaspitavao nas je kako se uživa u džez fanki koncertu. Mesio Parker je dobio i nagradu Šaban Bajramović koja mu je uručena na samom početku nastupa.

Održao je koncert za pamćenje. Nevjerovatna energija i sjajan zvuk saksofona koji ovaj čovjek ima zabavljali su publiku koja je plesala od početka do kraja. Koncert počinje uz “Make it funky” i tako do kraja energično iz pjesme ređali su se hitovi Džejms Brauna, Rej Čarlsa a publiku je oduševila “Stand by me”. Pozdravio se sa nama uz poruke ljubavi, jer sve se vrti oko ljubavi kako on kaže. Veče se završilo uz Dat Brass.

Zoran MATIĆ

You may also like
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Stereo Banana u novom spotu pokazuje kako će izgledati Niš za 100 godina (VIDEO)
Za 4 dana počinje Music Fest Zlatna Nit – Najisčekivaniji rock festival godine
Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije
);