Home > Muzika > Propadaju milijarde: Koronavirus će žestoko oštetiti svjetsku muzičku industriju

Propadaju milijarde: Koronavirus će žestoko oštetiti svjetsku muzičku industriju

Virus Covid-19, poznatiji kao koronavirus, znatno je oštetio mnoge industrije širom svijeta, a veliki trag ostaviće i na muzičkoj, prenosi Rolling Stone. Iako je ovo već poznata činjenica, postavlja se pitanje kolika će šteta biti u pitanju i ko će najviše izgubiti?

Širom svijeta se otkazuju festivali, koncerti i turneje, a sve u cilju spriječenja širenja koronavirusa. Prema pisanju Rolling Stonea, svjetska muzička industrija mogla bi izgubiti približno 26 milijardi dolara. Ali i to je samo pretpostavka te tačne brojke još uvijek nisu poznate – s obzirom da nije poznato koliko će epidemija virusa potrajati i koliko će događaja još biti otkazano.

“Niko nema kristalnu kuglu, pa stoga niko ne može znati koliko će cijela ova situacija potrajati. Trudimo se da budemo spremni za bilo koji ishod, a ujedno se i nadamo da će se sve okončati do početka ljeta”, objasnila je Zena Vajt, direktor nezavisne izdavačke kuće “Partisan”.

Na vrhu liste onih koje će najviše pogoditi pojava virusa, a shodno tome i odgađanje događaja, su organizatori koncerata, a odmah iza njih su i promoteri.

Brojka otkazanih koncerata širom svijeta nastavlja rasti iz minute u minutu. Podsjećamo, u BiH je iz sigurnosnih razloga otkazano mnoštvo događaja, poput koncerta “Parnog valjka”, grupe “Helem nejse”, Marka Louisa, grupe “Artan Lili” i “TBF” a novi termini koncerata, predstava i sličnih događaja biće objavljeni naknadno.

foto: shuterstock

You may also like
Novi album “Deep Purple”: Misteriozni naslov i novi gitarista
RAGE AGAINST THE MACHINE u Zagrebu
CHARNA i EHO RADAR u subotu u Prijedoru!
U pokretu sa Davidom Jojićem večeras na RTRS-u
);