Home > Muzika > Prodaja vinila će nadmašiti prodaju CD-ova prvi put poslije 1986. godine

Prodaja vinila će nadmašiti prodaju CD-ova prvi put poslije 1986. godine

Prodaja vinilnih ploča u stalnom je porastu posljednjih godina, dok broj prodatih CD-ova rapidno pada.

Prošlogodišnji polugodišnji izveštaj iz Recording Industry Association of America (RIAA) donio je podatke da prodaja CD-ova pada tri puta brže nego što prodaja vinila raste, a izveštaj iz februara kaže da na vinil otpada trećina prihoda od svih fizičkih izdanja.

Ovaj trend nastavlja se i u ovogodišnjem izveštaju s polovine godine koji je objavljen prošle sedmice. Zarada od vinila u prvoj polovini 2019. iznosi 224.1 milion dolara (od prodatih 8.6 miliona primeraka), što je vrlo blizu iznosu od 247.9 miliona dolara koliko iznosi zarada od prodatih CD-ova (na 18.6 miliona prodatih primeraka).

Zarada od prodaje vinila porasla je za 12.8% u drugoj polovini 2018. i 12.9% u prvih šest meseci 2019, dok je zarada od CD-ova ostala gotovo nepromenjena. Ako se ovi trendovi održe, ploče će uskoro donositi veću zaradu od CD-ova.

Uprkos porastu prodaje vinila, industrijom još uvek dominira streaming, budući da prodaja ploča predstavlja tek 4% ukupne zarade u ovoj godini, dok pretplate na streaming servise iznose 62% zarade u industriji.

Povratak vinila posebno je pogodovao rok klasicima, pa su tako “The Beatles” prodali više od 300,000 ploča prošle godine, a “Pink Floyd”, Dejvid Bouvi, “Fleetwood Mac”, “Led Zeppelin”, Džimi Hendriks i “Queen” više od 100.000 primjeraka.

ravnododna.com

You may also like
foto: Nebojša Babić
Marčelo za EHO: “Ljudi obično misle da je najteže probiti se, ali daleko veći izazov je kako trajati”
Novi album “Deep Purple”: Misteriozni naslov i novi gitarista
RAGE AGAINST THE MACHINE u Zagrebu
CHARNA i EHO RADAR u subotu u Prijedoru!
);