Home > Muzika > Preminuo Đorđe Balašević

Preminuo Đorđe Balašević

Đorđe Balašević je danas preminuo u 67. godini života. Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku u Beogradu. Kako se tada pisalo, poznati novosadski kantautor smješten je u bolnicu zbog komplikacija zbog upale pluća.

Balašević se više od 10 dana liječio kod kuće međutim stanje se naglo pogoršalo te je zbog toga prebačen u bolnicu. Bio je zaražen virusom korona i njegovo stanje je bilo jako loše.

Iako su ljekari učinili sve da mu pomognu, do poboljšanja nije dolazilo. Srbijanski mediji juče su objavili da mu je bolje, da je raspoložen i da se šali s ljekarima, ali njegovo stanje danas se pogoršalo uslijed ranijih hroničnih zdravstvenih problema. Balašević je preminuo tri mjeseca prije 68. rođendana, a njegova smrt je nenadoknadiv gubitak za cijelu regiju.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec, iz Rasinje kod Koprivnice u današnjoj Hrvatskoj.

Po pisanju hrvatskog magazina „Moljac”, Balaševićev deda Đoka se prezivao Balašev, ali je 1941. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata, iz straha „da će ga Mađari pomađariti” dodao nastavak „ić”, karakterističan za srpska prezimena. To se zaista desilo, ali ranije – oko 1935. godine, kako piše u “Službenim novinama Kraljevine Jugoslavije”.

Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 12 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Singl „Računajte na nas“, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. 

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u ulici Jovana Cvijića, istoj onoj toliko opjevanoj, iz nje je i otišao na vječno putovanje. Pjesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije volio matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspio da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije.

Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi „Žetva” sa kojom, iste godine snima hit pjesmu „U razdeljak te ljubim” i ostvaruje svoj prvi uspjeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspjeh za jugoslovenske standarde.

Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom Pub sa kojim bilježi zapažen uspjeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace.

U zimu sljedeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim slijedi ploča pod nazivom „Celovečernji the Kid” snimljena 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. 

Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003. na kome se istakla pjesma Slovenska. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1984. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom „Celovečernji Kid”.

Više nema Bogojavljanskih koncerata, nema večernjih ljubavisanja uz nevjerovatne stihove i nema novi citata, ostaje vječno sjećanje na ovog nevjerovatnog kantautora i jednog od najvećih balkanskih talenata. Iskreno saučešće porodici i prijateljima.

You may also like
Đorđe Balašević imao infarkt, otkazan večerašnji koncert
);