Home > Muzika > Počeo je jazz spektakl Nišville

Počeo je jazz spektakl Nišville

Tradicionalni Nišville Jazz Festival biće održan od 5. Do 15. Avgusta u Nišu, dok glavni program kreće 12. Avgusta, sa poznatim imenima Stenli Džordan I Deril Džons i mnogi drugi.

Iako najavljeni kao glavne zvijezde 12. Avgusta na otvaranju glavne selekcije festivala, bend Earth, Wind & Fire Experience I čuveni Al MekKej morali su da otkažu svoje učešće na džez manifestaciji, usljed bolesti nekih od članova grupe. Direktor Nišvilla Ivan Blagojević je napomenuo da je honorar tom bendu u cjelini isplaćen, ali da je došlo do otkazivanja u poslednji čas, te su oni veoma brzo uspjeli da u taj termin dovedu antologijski brend od sastava “Gipsy Kings”, koji vodi muzičar Baliardo, a nastupali su već na ovom festivalu. Blagojević je otkrio da je bilo veoma teško da se I oni “bukiraju”, odnosno rezervišu za dolazak, usljed situacije sa korona virusom, jer strani bendovi onda imaju problema kada se vraćaju u svoje zemlje, moraju da budu u karantinu I slično.

Od većih imena, na festivalu će svirati Amerikanac Stenli Džordan koji će predstaviti poseban koncept, opus Džimija Hendriksa, a biće I kompletno obučen kao slavni gitarista. Bivši član grupe “The Rolling Stones” roker Deril Džons takođe je jedan od aduta na džez programu, koji će nastupati sa američkim sastavom “Stone Raiders” I kolegama Vilom Kahunom I Žan Polom Borelijem. Svirao je sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, I kako kaže Blagojević, Džons vapi da svira džez, a ne stalno rok muziku.

Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača, jer smotra se ne odnosi samo na koncerte, već I na pozorišne predstave, filmske projekcije, strip festival, promocije, izložbe. Slogan festivala “Step back”, prema definiciji termina iz košarke kada se ide korak unazad da se izbegne blokada, kako je objasnio Blagojević, odnosi se na problem festivala čiji je budžet ove godine umanjen za 11 miliona dinara.

Kako je istakao direktor, sredstva opredeljena za 27 godina dug festival, iznose manje od nekih filmskih festivala, što on smatra da je nedopustivo. Podvukao je da nema ništa protiv da festivali kao što su BITEF, Palić, Kustendorf ili Love fest u Vrnjačkoj banji imaju veće budžete, ali da bi onda tako značajan događaj kakav je Nišville morao imati bar isto toliko novca za realizaciju ozbiljnih programa.

Iz tih razloga, Blagojević je najavio mogućnost da se Nišville preseli u neku drugu zemlju, verovatno 2023. Godine, mada postoji plan da se u aprilu 2022. Pokrene druga forma festivala van Srbije. “Na samom Nišvilu fale nam velike zvezde, a ovaj događaj je po obimu sličan jednom Exitu. Opet, lakše je dovesti jednog di-džej izvođača koji sam izađe na scenu, podigne ruke I pušta muziku”, izjavio je Blagojević, aludirajući na taj festival u Novom Sadu, jer je veći deo imena na jubilarnom 20. Izdanju bio upravo tog usmerenja.

Takođe je objasnio da festival Exit sprema tim od barem 100 ljudi, dok Nišville svega njih 10, jer je povodom situacije sa pandemijom, prethodno izdanje 2020. Pretrpelo gubitak osoblja, morali su da raspuste ekipu, jer nemaju više dovoljno sredstava.

Od ostalih imena, publika će imati priliku da gleda koncerte Orkestra “Impresija” sa Bojanom Stamenov I Zoranom Šandorovim, Gorana Bregovića I Nišville Big benda, a od domaćih umetnika predstaviće se I Tanja Jovićević, alternativni rok sastav “Kanda, Kodža I Nebojša”, Dragan Milovanović sekstet, Uroš Perić I Mambo Stars. Osim Glavnog programa na Platou Niške tvrđave, događaji će se odvijati na raznim scenama Niša , kao što su River stage, Midnight Jazz dance, Open stage, Welcome stage. Na tim pozornicama će nastupati grupe Šinobusi, Zašto Kafka?, Bas I stega, Nesvrstani, Prljave sestre, Baswing, Popečitelji, Highlanders, kao I Sana Garić, ili hrvatska pevačica Natalee.

Obezbijedite svoje ulaznice na vrijeme I vidimo se na Niskoj tvrđavi. Od  4.avgusta u prodaji su I ulaznice za VIP Tribinu. Kompleti po cijeni od 5.500 rsd, kao I Pojedinačne VIP ulaznice po cijeni od 2.500 rsd. Inače, komplet ulaznica za Parter košta 4.000 dinara, a pojedinačna ulaznica 1.750 dinara za jedno veče.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Koncert “Dejan Terzić Kvarteta” održan u Banskom dvoru
Koncert Dejan Terzić Kvarteta u Banskom dvoru
“Ivkova slava” je istinita priča
Završen 25. Nišville festival
);