Home > Muzika > Ovo je najsmrtonosnija muzika na svijetu: Zvuk COVIDA-19, struktura virusa korona pretvorena u muziku (AUDIO)

Ovo je najsmrtonosnija muzika na svijetu: Zvuk COVIDA-19, struktura virusa korona pretvorena u muziku (AUDIO)

Vjerovatno ste do sada vidjeli na desetine iustracija zloglasnog virusa korona, odgovornog za više od milion infekcija i više desetina hiljada smrti. Naučnici su sada pronašli način i da ga čujete, prevodeći strukturu virusa u muziku.

Zvukovi koje čujete – zveckava zvona, zvonke žice, lepršave flaute – svi oni predstavljaju različite dijelove virusa, nalik šiljcima, koji štrče iz tijela virusa i omogućavaju mu da se zakači za nesavjesnog domaćina.

Kao i svi proteini, i ovi šiljci su izgrađeni od kombinacija aminokiselina, piše eminentni naučni časopis “Science”, a prenosi luftika.rs.

Koristeći novu tehnologiju nazvanu sonifikacija, naučnici sa Tehnološkog fakulteta u Masačusetsu dodjelili su svakoj aminokiselini jedinstveni zvuk u notnom sistemu, pretvarajući cjelokupni virus u muzičko djelo.

U stvarnom životu te aminokiseline imaju tendenciju da se uvijaju u spirale, ili da se rastegnu. Naučnici su bilježili te karakteristike, mjenjajući vrijeme trajanja i jačinu zvuka. Usljed toplote, molekularne vibracije takođe proizvode zvuke.

Ali zašto bi iko prevodio virus u muziku?

Ovakav format može pomoći naučnicima da pronađu dijelove proteina za koje bi antitela ili lijekovi mogli najbolje da se vežu. Istraživači tvrde da je ovakav pristup brži i intuitivniji od klasičnih metoda proučavanja proteina, kao što je molekularno modeliranje.

Oni se nadaju da će upoređivanjem muzičkih sekvenci proteinskih šiljaka sa velikom bazom podataka drugih sonificiranih proteina jednoga dana pronaći onu koja će se “zalijepiti” za šiljak, sprečavajući virus da inficira ćeliju.

Što se tiče instrumenata, oni su u potpunosti bili stvar izbora naučnika. U ovom konkretnom slučaju, japanski koto svira glavne tonove i daje te umirujuće zvuke, svima potrebne u ovim mračnim vremenima.

izvor: Luftika.rs

You may also like
Preminuo Dragoljub Đuričić, čuveni bubnjar izgubio bitku sa virusom korona
Dobrodošli u svijet u kojem se ostvaruju Betmenove i Džokerove rečenice: Živjeti mimo pravila
Ove ilustracije pokazuju kako je to biti doktor u vrijeme korone
Virus korona odložio i premijeru fima “Top gan”
);