Home > Muzika > Otvoren “Kestenburg” uz hor “Viva Vox”

Otvoren “Kestenburg” uz hor “Viva Vox”

Treći po redu “Kestenburg” festival je otvoren sinoć u Banja Luci u Banskom dvoru. Ovaj predivni festival za cilj ima promociju, afirmaciju i takmičenje studenskih pozorišta, kao i čuvanje same pozorišne kulture.

Tokom trajanja festivala veliki broj pozorišta će se takmičiti, a ocjenjivaće ih stručni žiri u sastavu: Vojin Ćetković (presjednik), Nikola Kolja Pejaković (član) i Neda Simić Žerajić. Festival je otvoren uz himnu studenata “Gaudeamus igitur”, a publici su se obratili rektor Univerziteta u Banja Luci  kao i ostali članovi koji su ovaj festival prepoznali i pomogli da se održi, a njima se zahvalio direktor festivala Aleksandar Pejaković.

Razgovarali smo sa Nedom Simić Žerajić o ovogodišnjem festivalu Kestenburg.

“Nakon ovog svečanog otvaranja počinjemo sa pozorišnom selekcijom, u takmičarskom dijelu izvešće se predstave iz Bugarske i SAD-a, prvi put imamo SAD u takmičarskom dijelu, a takođe izvešće se predstava iz Južne Koreje. Publika će uživati u sjajnom pratećem programu, Banjalučko studensko pozorište izvešće predstavu “Life” koja se pokazala kao najaktraktivnija, a uživaćemo u predstavi “Noć bogova” hit komediji koja je oduševila publiku u regionu”, rekla je Neda Simić Žerajić za Eho-portal.

Otvaranje festivala su upotpunili i “Viva Vox”, akapela hor iz Beograda koji je svojim magičnim nastupom oduševio sve prisutne. “Viva Vox” je bez imalo pretjerivanja svjetska atrakcija, tako magičan, energičan, iskren, a u isto vrijeme besprjekorno tačan nastup jedinstven je za ove sjajne izvedbe.

Publiku su obradovali sa akapela verzijama “Ameno-Era”, “Show must go on” i “Bohemian rapsody”-“Queen”, “Killing in the name of-Rage against machine”, “By the way-RHCP”, “Navras” i medli grupe “Prodigy”.

Publika im nije dala da tako lako odu te su nam na bis odsvirala “Ajde Jano” i “Du hast-Rammstein”. Razgovarali smo sa Jasmina Lorin, dirigenticom ovog sjajnog hora o tome kako je bilo nastupati u Banja Luci i planovima hora u budućnosti.

“Banski dvor je sam po sebi predivan ambijent i osjećali smo se fenomenalno nastupati ovdje, nismo prvi put u Banja Luci, dolazili smo i ranije i uvijek publika sjajno reaguje na naš koncert, i na ono što radimo, a to nam je najbitnije. 2020 godine obilježavamo 15 godina rada pod tim imenom, i spremamo veliki koncert u Beogradu tim povodom, a do tad sretaćemo se sa publikom na našim koncertima širom regiona”, rekla je Jasmina Lorin za Eho-portal.

Uživajte dok traje “Kestenburg”, i ne zaboravite pogledati neku od predstava. Mi vam predlažemo komade “Celo telo tu me boli” (18.11. Narodno pozorište Republike Srpske u 18h i u 20h) ili “Noć bogova” (19.11. Narodno pozorište Republike Srpske u 18h.

Zoran MATIĆ

You may also like
Humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ sutra u Domu omladine u Banjaluci
Pridružite se trećem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ na Kastelu
Dan Evrope i Freshwave: Oxia, Lexx i drugi na Kastelu
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
);