Home > Muzika > Održan koncert “Songs of liberation”: Sloboda nema cijenu!

Održan koncert “Songs of liberation”: Sloboda nema cijenu!

Sinoć je u gradskom pozorištu “Jazavac” u sklopu  “Sarajevo festa Umjetnost i politika” održan sjajan koncert pod nazivom “Songs of liberation” kao završetak cjelodnevnih manifestacija kao što su forum i panel.

Sjajnu muzičku ekipu koja je zabavali banjalučku publiku čine: Marija Šestić , Narcis Zečić , Dino Šukalo, Edvin Hadžić, Amar Češljar i Adis Šukalo. Za ovaj projekat bilo bi pogrešno reći da je to samo koncert, više audiovizuelni šou i iskreni “šamar”.

Zašto “šamar”? Izvođenja pjesama su pratili video i audio snimci. Imali ste priliku čuti govor Džona Kenedija o slobodi stanovnika Berlina u vrijeme “Željezne zavjese”, Čarli Čaplina kao Hitlera, scene postavljanja Berlinakog zida. Jezive snimke kako DDR šestarom i čekićem sa svog grba ograđuje stanovnike od slobode, i onda tim istim šestarom i čekićem građani razvaljuju put do slobode. Zatim govor Marlon Branda gdje objašnjava zašto je poslao indijanku da primi Oskara. Položaj crnaca u Americi i presjednika Trampa koji ima podjeljeno mišljenje o slobodi. Sve su to manifesti o tome koliko puta je sloboda bila uskraćena a u kombinaciji sa repertoarom koji je ova ekipa izvela bio je to jedan apel da sloboda nema cijenu.

Koncert je započela Marija Šestić uz “Mercedes benz”, Marija je poznata kao žena koja neprikosnoveno vlada binom, a uz njen magični vokal bilo je pravo uživanje slušati je. Ređale su se pjesme o slobodi “Someday i will be free”, “Don’t give up”, “Partisan”, “Great day for freedom”, “Strange fruit”, “To be free” i “Redemption song” koja je oduševila sve prisutne.

Takođe, legendarnu partizansku pjesmu “Konjuh planinom” Narcis Zečić je otpjevao maestralno tako da je publici trebalo vremena na kraju da se osvjesti, povrati iz transa i da aplauz. Pjesma “Ballad of soldiers wife” je bila ozbiljno iznenađenje pogotovo što ju je Marija otpjevala na jedan predivan kabaretski način. Tako smo uživali u maestralnoj svirci i smjenjivanju Marije i Narcisa, da bi za finale koncerta Narcis sve prisutne počastio otpjevajući možda najlegendarniji hit o slobodi, a to je “Heroes” Dejvida Bovija i to pola na njemačkom a pola na engleskom.

“Imamo jedan težak repertoar, ne toliko vokalno i interpretativno, već su to pjesme koje su pisane u najtežim trenutcima. Da li u ratu, ili u stanju katastrofa, koje govore o ljudskoj nadi i borbi u najtežim trenutcima. Repertoar je šarolik, ima tu i francuski i italijanskih pjesama, partizanskih pjesama, pjesama na engleskom jeziku, tako da jeste šaroliko ali svaka nosi pouku, i mislim da će publici biti interesantno da čuje jer nema to baš svako na svojim repertoarima. Sve te pjesme govore o čovjeku koji je slobodan, koji želi slobodu, i mi baš tom muzikom želimo da razdvojimo politiku i umjetnost i da stavimo akcenat na ovo drugo”, rekla je Marija Šestič za naš portal.

Njeno mišljenje dijeli i Dino Šukalo.

“Drago mi je da smo došli u Banja Luku, jer ovdje imamo dosta prijatelja za koje znamo da će doći da nas podrže, a i naša Marija je iz Banja Luke. Pogotovo lijepo je doći kad imamo ova nešto svježe kao što je ovaj proekat, ovo su pjesme koje nas potiču na razmišljanje i inspirišu još od malih nogu i sada zahvaljujući “East West” centru dobili smo priliku da sastavimo repertoar koji smo odsvirali u ovom sjajnom prostoru”, rekao je Dino Šukalo za Eho portal.

Zoran MATIĆ

You may also like
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
Novim singlom ‘Nitko osim nas’ Vatra poziva na
“Živjeti slobodno”: “Letu štuke” 11. maja u Klubu studenata Banjaluka
);