EHO Portal

Održan koncert pijaniste Nebojše Maksimovića u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 13. jula (ponedjeljak) 2020. godine u 21:00 održan je koncert  pijaniste iz Beograda NEBOJŠE MAKSIMOVIĆA u okviru programa ljetne sezone Banskog dvora „50 po 50“.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Posjetioci su imali priliku da čuju kompozicije Frederika Šopena, Franca Šuberta, Sergeja Rahmanjinova i Johanesa Bramsa. Maksimović se osvrnuo i na svoj prethodni koncert odžan u Banskom dvoru prije godinu dana.

-Ovaj put, za razliku od prošlog koncerta, na repertoaru je malo manje velikih cikličnih dela, više raznih sitnih promena raspoloženja, promena kompozitora – kazao je Maksimović.

Prokomentarisao je i specifičnu situaciju u publici, jer je zbog virusa korona broj posjetilaca ograničen na 50.

-Razlog da prihvatim poziv da održim koncert u Banjaluci je taj što jako dobro znam da i ovde, kao i u Srbiji ljudima nedostaje kulturnih dešavanja i duhovne hrane, pa i meni lično.  Motiv mi je bio da bar malo olakšam ovu katastrofu koja nam se dešava. Za nas umetnike, pa čak i za publiku i organizatore najveći problem je taj što pored straha od zaraze, vi do posljednjeg momenta ne znate da li će se koncert održati – ispričao je pijanista.

Osvrnuo se i na položaj umjetnika u doba korone.

-Položaj umetnika nikada nije bio idealan, mislim baš na umetnike koji izvode klasičnu muziku. Sada će biti još teže, ali tolikim profesijama će biti mnogo teže, a da ne pominjem ljude koji se bore sa bolešću, tako da bi bilo glupo da kažem da je nama  ne znam kako teško. Svima nam je teško i treba da uradimo sve što možemo da pomognemo jedni drugima i da probamo da izdržimo – naglasio je Maksimović.

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dvije godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu “Slavenski” u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu “Mokranjac” završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. godine kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspjeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocjenama. Magistrirao je i na Akademiji “Santa Cecilia” u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocjenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umjetnički doktorat na toj instituciji.  Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dvije treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001 godine u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu 2002. godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i cjelovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali “Parco Della Musica” u Rimu i dr.) kao i na festivalima “Bemus”, “A tempo”, “Dimitrion” u Solunu, “Opera Barga” i “William Walton” u Italiji i mnogim drugim. Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog Univerziteta 2013. godine. Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na kompakt disk izdanju časopisa „Muzika klasika“ a 2016. godine izdaje kompakt disk „Klavirski virtuozitet“  za PGP-RTS sa djelima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica.  Bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, od 2012. do 2019. docent, a sada je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

);
Visit Us On Facebook