Home > Muzika > Održan koncert – Đorđa Milovanovića (viola) i Sonje Bobrek Savić (klavir)

Održan koncert – Đorđa Milovanovića (viola) i Sonje Bobrek Savić (klavir)

U Vijećnici Banskog dvora 30. januara (četvrtak) održan je koncert ĐORĐA MILOVANOVIĆA (viola) i  SONJE BOBREK SAVIĆ (klavir).

Saradnja ovog dua plod je prijateljstva i sličnih muzičkih senzibiliteta. Violisti Đorđu Milovanoviću ovo je bio prvi koncert u Banjaluci.

-S obzirom da sam ja violista, a viola kao solistički instument nije toliko zastupljena kao solistički instrument, ni u svetu a pogotovo kod nas, razmišljao sam da sastavim program od nekih kompozicija koje sam već svirao tokom školovanja, a s obzirom da mi je Sonja prijateljica htio sam da odsviramo Glinkinu sonatu za violu i klavir zajedno. Moj cilj je da dokažem da viola može biti jednako dobar instrument kao i violina – kazao je Đorđe.

Sonji se iz perspektive pijaniste, kod viole najviše dopada boja zvuka, koja je kako kaže pijanistkinja, dosta tamnija i toplija u odnosu na zvuk violine.

-Đorđe je kreirao program, a ja sam tu sonatu  već svirala. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i da ćemo u budućnosti zajedno birati kompozicije za program – dodala je Sonja.

Na koncetu u Vijećnici Banskog dvora premijerno je izvedeno i djelo „Rondo balkaniko“ kompozitora Dušana Pokrajčića iz Banjaluke.

-Inspirisan sam bio našim  folklornim motivima. Ova kompozicija je slučano nastala. Moj kompozitorski opus više je vezan za horsku muziku, ali me je violinistkinja Milica Dimitrić nedavno zamolila da joj  napišem kompoziciju  za diplomski koncert.  Ja sam je tada napisao, ali ona to nije izvela, tako da je kompozicija večeras premijerno izvedena – kazao je Pokrajčić.

Đorđe Milovanović rođen je u Beogradu gdje je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Godine 2012. godine diplomira u klasi prof. LJubomira Milanovića na Fakultetu muzičke umetnosti, takođe, u Beogradu.

Tokom studija pohađao je brojne majstorske kurseve od kojih izdvaja rad sa profesorom Dejvidom Takenom (Guildhall School of music and drama, London) kao i sa profesorom Vilfredom Štrele (zamjenik vođe viola Berlinske filharmonije), a kao član kvarteta „Del Gesu“ pohađa Internacionalnu ljetnju akademiju za kamernu muziku u Austriji.

Nakon završenih osnovnih studija u Beogradu školovanje nastavlja u Esenu (Njemačka) na master studijama za kamernu muziku u klasi profesora Andreasa Rajnera.

Takođe se privatno usavršava i kod profesora Vilijama Kolmana (Universität Mozarteum Salzburg; član kvarteta „Kuss“), Natan Braude (vođa viola u orkestru „Gürzenich“ Keln). Orkestarsko iskustvo kao vođa dionice viola je prvobitno sticao u Filharmoniji mladih „Borislav Pašćan“ u Beogradu, te je bio vođa u Omladinskim orkestrima „Bartok Kodalji“ (Mađarska) i „Bandart“(Španija). Tokom studija bio je honorarni član Simfonijskog orkestra RTS-a, dok je periodu studiranja u Njemačkoj bio član velikog broja orkestara (Mitwirkung bei Westfälische Kammerphilharmonie Gütersloh, Mitwirkung bei Kammerphilharmonie Rhein-Erft, Aushilfe bei Folkwang Kammerorchester Essen, Mitwirkung bei Klassische Philharmonie Bonn, Mitglied bei Neue Philharmonie München). Od 2019. godine je vođa viola Simfonijskog orkestra Mostar i kamernog orkestra „Muzikon“ u Beogradu.

Sonja Bobrek Savić  rođena je 1990. godine u Banjaluci. Svoje muzičko obrazovanje započela je u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” u Banjaluci u klasi profesora Sergeja Vjermelja. Osnovnu i srednju muzičku školu završava u klasi profesorice Branke Kuzmanović.

Godine 2009. upisuje Akademiju umjetnosti u Banjaluci, muzički odsjek, katedra za klavir, u klasi profesorice Nevene Popović. Osvojila je niz nagrada na međunarodnim takmičenjima.   U decembru 2010. godine, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, uz pratnju orkestra Udruženih akademija umjetnosti iz Banjaluke, Beograda i Sarajeva izvela je “Koncert u c-molu za dva klavira i orkestar” J.S.Baha.  Isti koncert je izveden u aprilu 2011. godine, u koncertnoj dvorani Banskog dvora u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

Dva puta je učestvovala na festivalu “Nei suoni dei luoghi” (Italija, 2011. i 2013. godine). U decembru 2012. godine uz pratnju gudačkog orkestra AUBL je izvela djelo za flautu, klarinet i gudački orkestar uz pratnju klavira “Rapsodie negre“ F. Pulanka.

U decembru 2014. godine uz pratnju Simfonijskog orkestra AUBL, izvodi Koncert ѕa klavir i orkestar K: 414 V. A. Mocarta, a isto djelo izvodi na koncertima u Banjaluci i Gradišci u aprilu 2015. godine uz pratnju Banjalučke filharmonije.  U junu 2016. godine uz pratnju Simfonijskog orkestra AUBL izvodi djelo „Metohijske skice“ Miroslava Štatkića, pisano za klarinet, klavir i gudački orkestar.  Diplomirala je u julu 2013. godine na katedri za klavir muzičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora mr Arsena Čarkića, a u istoj klasi je u oktobru 2018. godine završila i master studije.   Iza sebe ima veliki broj javnih nastupa: kao solo izvođač, član kamernih sastava, te kao korepetitor.  Sonja Bobrek Savić je višegodišnji stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” i nosilac zlatne plakete – priznanja za najboljeg diplomiranog studenta Univerziteta u Banjaluci za školsku 2012/2013 godinu. Godine 2013. bila je zaposlena u Muzičkoj školi ”Vlado Milošević” kao profesor klavira, a od 2014. godine radi kao umjetnički saradnik – korepetitor na muzičkom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci.

You may also like
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
Novim singlom ‘Nitko osim nas’ Vatra poziva na
“Živjeti slobodno”: “Letu štuke” 11. maja u Klubu studenata Banjaluka
);