Home > Muzika > Obilježavanje Svjetskog dana glasa prvi put u Banjaluci

Obilježavanje Svjetskog dana glasa prvi put u Banjaluci

Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica, večeras sa početkom u 18 časova u Muzičkom paviljonu parka “Petar Kočić”, prvi put but biće obilježen u Banjaluci, a organizator ovog događaja je vokalni atelje МaMa VOX na čelu sa Majom Manojlović, vokalnim pedagogom i umjetnicom.

Svjetski dan glasa se već preko 20 godina obilježava u cijelom svijetu, a kako javlja organizator, prigodnom manifestacijom večeras i grad Banjaluka biće upisan na mapu svjetskih kulturnih događaja.

Uvodno predavanje u Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica Manojlovićeva je već održala u utorak 9. aprila, zajedno sa pjevačicama Marijom Šestić, Vanjom Mišić i glumicom Đurđom Vukašinović.

Ideja održanog predavanja, kao i onog koje će uslijediti, jeste da umjetnice, ali i stručno medicinsko osoblje, svoje višegodišnje iskustvo sa scene, odnosno iz medicinske prakse, prenesu mladim pjevačima i da  im odaju tajne kako da svoj glas održavaju zdravim, vitalnim i lijepim.

“Ideja je da se kako vokalnim profesionalcima, tako i svim ljudima podigne svijest o važnosti kvaliteta glasa i zdravlja glasnica. U utorak na Svjetskom danu glasa koji podrazumijeva jednodnevnu aktivnost, svi zainteresovani posetioci imaće priliku da poslušaju stručna predavanja doktorice Nataše Guzina Golac, otorinolaringologa i subspecijaliste fonijatrije, koja će sve prisutne uvesti u temu o tretmanu i prevenciji glasa, održavanju vokalnog trakta, funkcionalnosti, ali i mogućim poremećajima i bolestima glasnica i glasa”, saopštio je organizator.

U saopštenju navedeni su i ostali učenici predavanja.

“Danijela Radulović, logoped defektolog će govoriti o promuklosti kod djece i odraslih i važnosti logopedske terapije kroz koju učimo kako uspostaviti pravilnu fonaciju bez napora, boli ili promuklosti. Maja Manojlović, vokalni pedagog ispred МaMa VOX škole pjevanja govoriće o zdravom pjevanju, korisnim vežbama za zagrijavanje glasa, ali i vokalnim transformacijama”, javljeno je iz vokalnog ateljea МaMa VOX, koji će nakon stručnih predavanja prisutne počastiti i mini koncertom hora sa solistima i bendom.

Cilj održavanja Svjetskog dana glasa je, saopšteno je na kraju, želja da se podigne svijest svim onima koji svoj glas koriste kao sredstvo za rad, ali i svim ljudima, da moraju voditi brigu o svom tijelu, zdravlju svog govornog ili vokalnog trakta kako bi bio što duže zdrav i vitalan, da se informišu kako prepoznati prve znakove bolesti i kako reagovati na vrijeme.

Manifestacija Sbjetski dan glasa i zdravlja glasnica je uvrštena u program “Proljeće u Banjaluci 2019”, a organizator na pomoći posebnu zahvalnicu upućuje Banskom dvoru, Gradu Banjaluka, Turističkoj organizaciji Banjaluka, kao i svima koji su uključeni u realizaciju  manifestacije.

Izvor: kulturiste-portal

You may also like
Banjalučka “Rock simfonija” predstavlja novi singl “Čovjek iz ogledala” (VIDEO)
Svi putevi vode u Banjaluku, na sedmi po redu Moto Fest
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Devetke stižu na Freshwave!
);