Home > Muzika > Noćna mora “Led Zeppelina i dalje traje”: “Stairway to heaven” ponovo pred sudijama. Plagijat ili ne?

Noćna mora “Led Zeppelina i dalje traje”: “Stairway to heaven” ponovo pred sudijama. Plagijat ili ne?

Sudski panel od 11 sudija iz Devetog američkog okružnog apelacionog suda složio se da će saslušati žalbu čuvene grupe “Led Zeppelin” u tužbi za autorska prava, u kojoj se tvrdi da je grupa navodno ukrala svoj rok hit “Stairway to heaven” iz 1971. godine od instrumentala iz 60-ih godina.

Na suđenju 2016. godine koje je uključivalo svedočenje gitariste Džimija Pejdža i pevača Roberta Plenta, porota je utvrdila da “Stairway to heaven” značajno ne liči na pjesmu “Taurus”, koju je napisao pokojni Randi Volf i njegov bend Spirit.

Pejdž je rekao da je napisao muziku za pesmu i da je Plent napisao tekst i da su oba bila originalna, preneo je AP.

Međutim, u septembru tročlano sudsko vijeće iz Devetog kruga presudilo je da sudija tokom suđenja nije adekvatno savjetovao porotu i naložilo je novo suđenje.

Sudije su jednoglasno utvrdile da je sudija pogrešio kada je rekao porotnicima da pojedini elementi pjesme, kao što su note ili skale, ne ispunjavaju uslove za zaštitu autorskih prava.

Advokati benda zatražili su da veća grupa sudija sasluša slučaj što je i odobreno. Sudski panel od 11 sudija će razmotriti slučaj krajem septembra u San Francisku.

Poslušajte obe pjesme, pa probajte da procijenite i sami da li ima sličnosti.

mondo.rs

You may also like
Vrhovni sud SAD presudio: “Led Zeppelin” nisu ukrali “Stairway to Heaven”
Ekskluzivno na YouTubeu: Čuveni “Celebration Day” koncert “Led Zeppelina”
Klasik nedjelje: “Led Zeppelin” – “Stairway to heaven”
);