Home > Muzika > Nikad, ali baš nikad ne pjevajte “My Way” na karaokama… Prokletstvo najpoznatije Sinatrine pjesme

Nikad, ali baš nikad ne pjevajte “My Way” na karaokama… Prokletstvo najpoznatije Sinatrine pjesme

Legendarnu pjesmu ‘My Way’ je 60-ih godina prošloga vijeka napisao Francuz Žak Revo, a izveo je Klod Fransoa 1967. godine. Za izvornu francusku pjesmu, nešto kasnije tekst piše Dejvid Bouvi i nudi je Frenku Sinatri, no Sinatra odbija mladog Bouvija. U međuvremenu, na muziku francuskog originala tekst za ‘My Way’ kakav danas poznajemo piše Pol Enka. Tu verziju Frenk Sinatra konačno prihvata, i snima 30. decembra 1968. godine.

Pjesma je jedna je od najizvođenijih karaoke pjesama na svijetu, a upravo ona nosi kletvu i – ubija ljude. Naime, godine 2007. u jednom karaoke baru na Filipinima čovjek je pokušao da pjeva ‘My Way’, nije mu išlo baš najbolje pa ga je obezbjeđenje vrlo glasno i pred svima upozorilo da kvari pjesmu. Čovjeka to nije ni najmanje omelo i nastavio je da pjeva sve dok iživcirani pripadnik obezbjeđenja nije izvadio pištolj u upucao ga pred prestravljenim gostima. On je bio tek jedan među onima koji su izgubili život zbog te pjesme.

Fenomen je čak dobio ime ‘My Way ubistva’. Kada je sve otišlo toliko daleko, mnogi vlasnici karaoke barova pjesmu su jednostavno izbrisali s liste. Jasno, pojavile su se razne teorije o tome zašto baš oni koji izvode pjesmu ‘My Way’ ginu. Neki smatraju da je to zato što osim Sinatre niko drugi ne bi smio da pjeva tu pesmu. Jedan vlasnik muzičke škole smatra da se radi o lažnoj snazi i aroganciji koju ljudi osjete izvodeći tako moćnu pjesmu, dok treći, stručnjak za pop kulturu smatra kako je stvar samo u lokaciji na kojoj se pjesma izvodi. Slučajno ili ne, sva ubistva vezana uz pjesmu dogodila su se na Filipinima.

izvor: headliner.rs

);