Home > Muzika > NIK MEJSON u Beogradu: Izvještaj sa koncerta

NIK MEJSON u Beogradu: Izvještaj sa koncerta

Zahvaljujući Charm’s music agenciji gledali smo nastup legendarnog bubnjara Pink Flojda i njegov bend kako izvode muzike ovog bezvremenskog benda i to iz perioda za koji smo mislili da više nikada nećemo čuti uživo.

Emocije su mi još uvijek pomiješane jer uspio sam uživo vidjeti sve članove Flojda i ispunio sebi san kada sam krenuo da slušam muziku.

Nakon Gilmoura i Wrighta, Rogera Watersa uslijedio je susret sa Mejsonom i to kakav susret. Znate one muzičare koji svojim nastupom začaraju čitavu salu od trenutka kada uzmu svoj instrument, kao da diriguju životom dok traje koncert, kao da se samo njih sve pita jer oni stvaraju tu magiju.  

Takav neko je veličanstveni Nik Mejson, kao i njegovi muzičari Geri Kemp iz grupe Spandau Ballet, dugogodišnji basista na turneji Pink Floyda Gaj Prat iz benda Roxy Music, gitarista The Blockheads-a Li Haris i klavijaturista Dom Beken.

Svi oni su kao supergrupa Nick Mason’s Saucerful of Secrets, u okviru turneje “Echoes 2022” nastupili u beogradskom Belexpo centru, koji je gotovo bio ispunjen do poslednjeg mjesta, a oni koji su bili na koncertu imali su šta da čuju.

Nik Mejson i ekipa su na nastupu koji je trajao više od dva sata održali predavanje iz stvaralaštva Pink Flojda, a publika je u njihovoj “profesorskom” koncertu uživala. Ekipa je svirala pjesme do albuma “Dark side of the moon” i to je era za koju su mnogi samo mogli sanjati da je čuju, a koja je važna za istoriju muzike i koja je udarila temelj novim pravcima u muzici ali i svemu onome što se dalje sa Flojdima dešavalo.

Svirka je počela pjesmom “One of These Days”, a publika je gromoglasno pozdravila Nika i ekipu. “Dobro veče. Nama je verovatno više nego vama drago što nastupamo ovde, jer ja tokom 57 godina, otkako sam na turnejama, prvi put sviram u Beogradu” – rekao je Nik Mejson i dobio aplauz.

Uslijedile su pjesme poput “Arnold Layne”, “Fearless”, “Obsucured Clouds”.Nik Mejson je tokom koncerta odao počast svom kolegi Sidu Baretu, koji je nastupao u grupi Pink Floyd, njegova slika se pojavila na platnu a publika je to pozdravila aplauzima. Čule su se pjesme kao što su “When You’re In”, “Vegetable Man”, “Atom Heart Mother”, Remember a Day” i druge.

“Sada ću nešto uraditi što radi Rodžer Voters, 30 godina sam ga gledao kako udara ovaj gong, a večeras ću ja to uraditi” – rekao je Nik Mejson, a zatim sa ostatkom benda zasvirao pjesmu “Set the Controls for the Heart of the Sun”.

Nakon te numere, napravljena je kratka pauza, pa se vraćamo nastavku ovog spektakla. Odjekivale su pjesme “Interstellar Overdrive”, “Astronomy Domine”, “Burning Bridges”, “Childhood End” I druge. Publici u Beogradu obratili su se I drugi muzičari iz supergrupe Nick Mason’s Saucerful of Secrets I zahvaljivali prisutnim obožavateljima.

Prava “ludnica” je nastala kada su Nik Mejson i ekipa izveli “Echoes”. Svi su ustali sa svojim sjedišta i pjevali u glas. Poslije pjesme “Echoes”, Nik Mejson i njegovi muzičari su se povukli sa scene, a publika ih je dozivala.Naravno, uslijedio je bis. Nik Mejson, Geri Kemp, Gaj Prat, Li Haris I Dom Beken su zajedničkim snagama izveli još tri pjesme Pink Floyda, i to “See Emily Play”, “A Saucerful of Secrets”, kao i “Bike”. To je ujedno bio i kraj koncerta. Bilo je to profesorski nastup, nema šta. Poklonili su se i otišli sa scene dalje na turneju, a nama u vječnu uspomenu. Još jednom hvala agenciji Charm’s music što je omogućila da čujemo jednu od najvažnijih era u istoriji rokenrol muzike.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
Novim singlom ‘Nitko osim nas’ Vatra poziva na
“Živjeti slobodno”: “Letu štuke” 11. maja u Klubu studenata Banjaluka
);