Home > Muzika > Naučna studija sa Exita pokazala – uz ograničenja ulaska, festivali nisu mjesta masovnog širenja virusa!

Naučna studija sa Exita pokazala – uz ograničenja ulaska, festivali nisu mjesta masovnog širenja virusa!

U Novom Sadu je u protekle dvije sedmice sprovedeno naučno istraživanje, čiji je cilj procjena uticaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa Kovid-19, kao i stepen efikasnosti „Safe Events Serbia“ bezbjednosnog protokola, koji je rigorozno primijenjen na Exitu.

Istraživanje je organizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, pod rukovodstvom šefa istraživačkog tima, epidemiološkinje doc. dr Marije Milić.

U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tokom posjeta jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primjenjuju sve preventivne mjere, i kada se od svih posjetilaca zahtjeva da su komplentno vakcinisani ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tokom EXIT festivala sprovede naučna studija i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih naučnih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među učesnicima studije, a detaljnije rezultate studije očekujemo uskoro“, izjavila je doc. dr Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podijeljeno u dvije grupe – vakcinisane i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. jula, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je naravno onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana,  od 15. do 17. jula, i rezultati su i više nego ohrabrujući – u obe grupe nijedna osoba nije bila pozitivna na Kovid-19!

Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu biće potrebno neko vrijeme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovnog zaraživanja virusom“, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni 10 dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u periodu od 8. do 19. jula u ovom gradu ne razlikuje na prosjek u ostatku zemlje.

Još jedan pokazatelj da na Exitu nije došlo do masovnog zaražavanja virusom jeste i preliminaran podatak da je od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porijekla, samo jedan inostrani posjetilac bio pozitivan na virus.

U Evropi je do sada sprovedeno niz istraživanja na manjim događajima, i takođe su sva pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje Kovida-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje urađeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina hiljada ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati budu jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom svijeta.

Istraživanje s Exita dokazuje da se i tokom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno bezbjedno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi cjelokupne muzičke industrije za daleko bolji tretman u evropskim i svjetskim državama nego što je to do sada bio slučaj. Dokazali smo da smo bili skrajnuti nepravedno, i da više ne postoje nikakvi argumenti i opravdanja koja mogu da dozvole okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili tržnim centrima, a ne i na koncertima i festivalima. Pozivam našu cjelokupnu industriju da, kao što smo se mi izborili u Srbiji, udružimo snage i izborimo se za fer tretman naše scene na svjetskom nivou”, izjavio je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Mjere ograničenja ulaska na Exitu su primenjivane rigorozno, izvršeno je preko 16.111 provjera posjetilaca sa Digitalnim zelenim sertifikatom, od kojih je čak 95 odsto njih imunizovano vakcinacijom. Za sve koji nisu posjedovali validan Digitalni zeleni sertifikat, organizovano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih 10 ili 0,05 odsto testiranih. Njima, naravno, nije bio dozvoljen ulazak na festival, već su brigu o njima preuzeli medicinski radnici. Posjetioci iz inostranstva su provjeravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u zemlju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

You may also like
Billain, internacionalni producent sa bh. adresom nastupa na EXIT festivalu
Nikad veći interes za Sea Star festivalom
Uz Iggy Azalea, Amelie Lens i Dubiozu Kolektiv, premijerno u Hrvatsku stiže i Konstrakta!
Najuspješniji DJ i producent svih vremena Calvin Harris predvodi više od 60 novih izvođača na EXIT festivalu!
);