Home > Muzika > Najčuvenije gitare iz svijeta rokenrola

Najčuvenije gitare iz svijeta rokenrola

Električna gitara je jedan od instumenata koji je poprilično promijenio istoriju muzičke scene i bez nje druga polovina prošlog vijeka bila bi siromašnija za mnoge legendarne albume i pjesme.

Ona se pojavila na sceni u trenutku kada je džez kao pokret počinjao pomalo da zamire i zauzela je mjesto duvačke sekcije kao najdinamičniji muzički instrument.

Kako je rokenrol stekao svjetsku popularnost, gitara je bila sve rasprostranjenija u mnogim domaćinstvima gdje su „neki novi klinci“ pokušavali da pronađu taj magični rif i proizvedu zvuk poput svojih heroja. Električna gitara dolazila je i još uvijek dolazi u različitim oblicima i od različitih proizvođača, a nebrojeno puta se pokazalo očiglednim da zvuk koji proizvode zavisi od sposobnosti onoga ko ih svira.

Zato i ne čudi da se mnogi muzičari povezuju baš sa kultnim gitarama i da su neke oni i proslavili. U nastavku možete vidjeti neke od najlegendarnijih gitara i muzičara koji su ih koristili.

Erik Klepton – Blackie

Kleptonova gitara je jedna od najskupljih na ovoj listi i ona je 2004. godine prodata za skoro milion dolara na aukciji za prikupljanje sredstava za rehabilitacioni centar koji je on osnovao. Gitara je Fender Stratocaster iz 50-ih godina prošlog vijeka, a zapravo je sastavljena od dijelova tri različite gitare koje je Klepton kupio tokom 1970-ih u Nešvilu. Još tri gitare koje je kupio u to vrijeme poklonio je Džordžu Harisonu, Pitu Taunsendu i Stivu Vinvudu.

Prins – Cloud

Iako je možda prva asocijacija na Prinsa njegov glas i uvjerljivost na listama pop i fanki pjesama, ne smije se zaboraviti ni da je on bio vrsni gitarista. Pored svog nezaboravnog stila, on je ponosno sa sobom uvijek imao i gitaru iz koje je dolazio opčinjavajući zvuk, a koju je dobio na zahtjev od jednog proizvođača u Mineapolisu. Kasnije je ušla u proizvodnju kod brenda Schecter guitars.

Džimi Pejdž – Gibson EDS-1275

Definitivno jedan od najuticajnijih gitarista svih vremena, bez koga rok muzika ne bi bila to što jeste. On je odgovoran za mnoge kultne pjesme 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka koje se nalaze na vječnim top listama, a sve to ne bi bilo moguće bez čuvene gitare sa dva vrata. Nakon što je na njoj odsvirana pesma Stairway To Heaven, mnogi su probali da imitiraju ovu gitaru, ali niko u tome nije uspio.

Bi Bi King – Lucille

Većina gitarista poznaje ovo ime iako u pitanju nije samo jedna gitara, već je Bi Bi King tako zvao sve svoje gitare. Priča kaže da je on jednom uletio u zgradu koja je gorjela da spasi gitaru, a da je kasnije otkrio da je vatra započela nakon svađe dvojice muškaraca oko djevojke po imenu Lusil. Bi Bi King je bio očaran i tako je zvao niz gitara marki Gibson i Telecaster, a na kraju i sopstvenu varijaciju ES-355 kojom je pravio upečatljiv zvuk.

Džimi Hendriks – Monterey Stratocaster

Teško je pronaći čuveniju gitaru, čuvenijeg izvođača i čuveniji nastup. Džimi Hendriks je 1967. svoj Fender Stratocaster zapalio na bini i tako prizvao bogove rokenrola, a nakon nastupa koji je ušao u anale, proizvedene su mnoge kopije ove gitare sa cvjetnim dizajnom od kojih se neke koriste i danas. Prvobitni instrument možda nije imao dug vijek korišćenja, ali je ostao nezaboravan.

Džordž Harison – Rickenbacker

Kada su u pitanju vrsni gitaristi, konkurencija je bila žestoka 1960-ih i uslijed toga se često zapostavlja Džordž Harison i njegov 12-žičani Rickenbacker. Rani zvuk Bitlsa ne bi nikako bio moguć bez ove sjajne gitare, koju je Harison dobio na poklon tokom njihove prve turneje u SAD. Harison se odmah zaljubio u nju i redovno ju je koristio.

Kurt Kobejn – Jag-Stang

Kurt Kobejn je bio poznat kao ljubitelj gitare Fender Jaguar, a kada su ga iz ovog brenda upitali koju bi novu gitaru volio, on je slikao dva njihova modela, isjeckao polaroide na dijelove i spojio u jednu gitaru. U pitanju su bili modeli Jaguar i Mustang i tako je nastala njihova kombinacija po kojoj je bio prepoznatljiv. Dugo je njegova gitara bila jedinstvena, a priznao je da ju je jedva i sam mogao svirati. Kasnije je započela serijska proizvodnja, a prototip boje i šare Kortni Lav je poklonila Piteru Baku, gitaristi benda R.E.M.

Izvor: Far Out Magazine

You may also like
PLASTIKA JE NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ OKEANA… A ŠTA AKO BI SE OD NJE PRAVILE – GITARE (VIDEO)
Prijedorčanin u konkurenciji za najboljeg gitaristu svijeta
Fender će u 2020. godini prodati više gitara nego ikada u istoriji
Žanil Tataj-Žak za Eho: Volim instrumentalnu glazbu pa sam poželio i jedan takav dio
);