Home > Muzika > Na današnji dan umro Milan Mladenović: 26 Godina bez Dečaka iz vode

Na današnji dan umro Milan Mladenović: 26 Godina bez Dečaka iz vode

Milan Mladenović preminuo je na današnji dan prije tačno 26 godina.

Legendarni roker, kog su zvali “dečak iz vode” rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a u najranijem djetinjstvu je pokazao ljubav prema muzici. U šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd.

U Beogradu je završio 11. Gimnaziju u kojoj je krajem sedamdesetih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osnovao svoj poznati sastav “Šarlo Akrobata”, da bi najveću i to regionalnu slavu stekao u bendu “EKV”.

U postavi “Katarina II” grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, poslije čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda. Grupa je promijenila ime u “Ekatarina Velika” i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend. 1986. godine izlazi album sa pjesmom “Ti si sav moj bol” koji “EKV” lansira direktno u zvijezde. Postaju najpopularniji sastav i to ostaju sve do 1994. godine.

U Mladenovića je bila zaljubljena svaka devojka bivše Juge u to vrijeme, a o njegovom ljubavnom životu dosta se spekulisalo, ali se malo toga znalo. Posljednje godine života proveo je sa Majom Maričić koja je bila njegova najveća životna ljubav, i kojoj je posvećena pesma “Oči boje meda”.

Nakon spektakularnog nastupa u Budvi 1994. godine, Mladenovića hitno prebacuju u bolnici, gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa, od čega i umire 5. novembra iste godine u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću “Ekatarina Velika” je prestala da postoji. Milan je, kada je preminuo imao samo 36 godina i 35 kilograma, a njegovu smrt pratile su mnoge kontroveze.

Prokletstvo grupe “EKV” nije uzelo samo Mladenovića, među živima više nisu ni Ivan Vdović Vd (1961-1992), Margita Magi Stefanović (1959-2002) i Bojan Pečar (1960-1998), a 2013. preminuo je u Beogradu i dugogodišnji menadžer EKV Nebojša Grgić Grga.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

You may also like
Rundek, Gile i Remi u žiriju za Nagradu “Milan Mladenović”
Glas slobode jači od ratnih bubnjeva… Live album EKV “Iznad grada” na trostrukom vinilu
Godišnja nagrada Milana Mladenovića
Osnovana Zadužbina Milana Mladenovića
);