Home > Muzika > Na današnji dan rođen Branimir Džoni Štulić: “Džoni budi dobar”

Na današnji dan rođen Branimir Džoni Štulić: “Džoni budi dobar”

Voljela ga nije nijedna, a izdali su ga kurvini sinovi. On se zove Branimir Džoni Štulić i danas puni 66 godina negdje u Holandiji.

Branimir „Džoni“ Štulić (rođen 11. aprila 1953. godine u Skoplju), nekadašnji pjevač i gitarista jugoslovenske rok grupe „Azra”. Smatra se jednim od najvećih mističara jugoslovenske rok scene.

Gitaru je počeo da svira od prvog razreda gimnazije, a tokom 1970-ih sa akustičnom gitarom obilazi zagrebačke zabave, na kojima svira svoje i tuđe kompozicije.

Početkom 1970-ih osniva grupu “Balkan sevdah bend” s kojom svira sve od autorskih pjesama, preko sevdalinki i narodnjaka, (upravo sa ovom grupom nastala je pjesma “Voljela me nije nijedna”, koja će široj publici postati poznata na albumu “Balegari ne vjeruju sreći”).

Nakon uticaja panka i novog talasa, Štulić je modifikovao svoj zvuk i neke stare akustične pjesme preradio u električnoj varijanti. 1977. formirao je novi bend po imenu “Azra”.

Prvi album Azre izašao je 1980. godine i smatra se jednim od najjačih debija u istoriji jugoslovenskog roka. Samostalno i sa grupom “Azra”, snimio je 16 muzičkih albuma, od kojih su mnogi prodati u tiražu većem od sto hiljada primeraka, s ukupnim brojem koji premašuje više od milion prodatih nosača zvuka.

Od početka 1990-ih živi u Utrehtu, Holandija, i bavi se pisanjem i prevođenjem grčkih klasika. Danas njegov uticaj ne pada, i dalje možete vidjeti klince sa majicama “Azre”, ozbiljne ljude koji imaju respekt za “Azru”.

Sretan rođendan i sve najljepše, iako si nas učio da “Balegari ne vjeruju sreći”.

Ako nađete vremena danas poslušajte “Ravno do dna”, jer i danas je to jedan od najboljih “live” albuma na nama razumljivom jeziku.

Autor: Zoran MATIĆ

You may also like
Boris Leiner za Eho: Bilo je divno prisjetiti se ondašnjeg Johnnya. Ne znam više tko je ovaj ojađeni čovjek
“ZZ Top” sjajnim koncertom obilježeno 50 godina postojanja benda
Završen 15. po redu “Nova Rock” festival
Fil Kolins nastupio u Beču: Legenda nije mrtva još
);