EHO Portal

Na današnji dan rođen Branimir Džoni Štulić: “Džoni budi dobar”

Voljela ga nije nijedna, a izdali su ga kurvini sinovi. On se zove Branimir Džoni Štulić i danas puni 66 godina negdje u Holandiji.

Branimir „Džoni“ Štulić (rođen 11. aprila 1953. godine u Skoplju), nekadašnji pjevač i gitarista jugoslovenske rok grupe „Azra”. Smatra se jednim od najvećih mističara jugoslovenske rok scene.

Gitaru je počeo da svira od prvog razreda gimnazije, a tokom 1970-ih sa akustičnom gitarom obilazi zagrebačke zabave, na kojima svira svoje i tuđe kompozicije.

Početkom 1970-ih osniva grupu “Balkan sevdah bend” s kojom svira sve od autorskih pjesama, preko sevdalinki i narodnjaka, (upravo sa ovom grupom nastala je pjesma “Voljela me nije nijedna”, koja će široj publici postati poznata na albumu “Balegari ne vjeruju sreći”).

Nakon uticaja panka i novog talasa, Štulić je modifikovao svoj zvuk i neke stare akustične pjesme preradio u električnoj varijanti. 1977. formirao je novi bend po imenu “Azra”.

Prvi album Azre izašao je 1980. godine i smatra se jednim od najjačih debija u istoriji jugoslovenskog roka. Samostalno i sa grupom “Azra”, snimio je 16 muzičkih albuma, od kojih su mnogi prodati u tiražu većem od sto hiljada primeraka, s ukupnim brojem koji premašuje više od milion prodatih nosača zvuka.

Od početka 1990-ih živi u Utrehtu, Holandija, i bavi se pisanjem i prevođenjem grčkih klasika. Danas njegov uticaj ne pada, i dalje možete vidjeti klince sa majicama “Azre”, ozbiljne ljude koji imaju respekt za “Azru”.

Sretan rođendan i sve najljepše, iako si nas učio da “Balegari ne vjeruju sreći”.

Ako nađete vremena danas poslušajte “Ravno do dna”, jer i danas je to jedan od najboljih “live” albuma na nama razumljivom jeziku.

Autor: Zoran MATIĆ

);
Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram