Home > Muzika > Na današnji dan frontmen “Nirvane” oduzeo sebi život

Na današnji dan frontmen “Nirvane” oduzeo sebi život

Kaže Dejv Grol da je nakon smrti Kurta Kobejna naučio da treba svaki dan živjeti kao da je posljednji. S tim se u potpunosti slažemo, jer ne znamo kad će nam doći kraj.

Da li je Kurt očekivao svoj kraj? To je jedna velika misterija, ali obzirom na njegovu poznatu “It’s better to burn, than to fade away”, možda je ipak znao da neće dugo živjeti.

Na današnji dan, 5. aprila 1994. godine frontmen “Nirvane” oduzeo je sebi život, upropastio život svojoj supruzi i kćerki, ali je iznevjerio milione obožavaoca širom svijeta.

Kada na taj dan gledate tako, postavlja se pitanje da li je Kurt bio sebičan? Ima li uopšte smisla pričati da je bio sebičan. Znamo da je imao velikih problema sa stomakom, zbog čega se i navodno drogirao. Imao je bolove u stomaku koje ni jedan tadašnji lijek nije mogao smiriti. Kako je govorio, jedino mu je droga pomogla da smiri bolove.

Postoji mnogo dokaza da Kurt fizički nije bio sposoban da sa tolikom količiniom droge u sistemu podigne pušku i ubije se. Takođe, bilo je priče i da oproštajno pismo sadrži nekoliko različitih rukopisa. Bila je i priča kako je frontmen jednog pank benda dobio ponudu od Kortni Lov da za 50.000 dolara ubije Kurta, što je on odbio, a kada je to objavio u medijima, nekoliko mjeseci poslije i on je “poginuo”. Na sačmarici s kojom je izvršeno samoubistvo pronađen je samo djelomični otisak prsta, koji nije pripadao Kurtu. I šta napisati na ovo?

Bili su najpopularniji bend na početku 90-ih godina prošlog vijeka, imali su sve što su htjeli, a Kurt je sve to upropastio (ili neko drugi). Eh sada, da li biti ljut na njega, da li biti u neku ruku ponosan na njega, njegovo djelo, njegove pjesme koje je ostavio iza sebe da stari obožavaoci uživaju u njima, da stvara novu armiju fanova…

Mnogo puta smo već pisali, nikad više neće biti benda poput “Nirvane”, muzičara poput Kurta Kobejna, neće biti grupe koja će napraviti revoluciju.

Ovaj svijet nije isti od 5. aprila 1994. godine… Na kraju samo možemo reći, Kurt, hvala ti na svemu!

izvor: muzickazona.ba

);