Home > Muzika > Mirza Čardžić za Eho: Odlučili smo da okrenemo novi list u našoj muzici

Mirza Čardžić za Eho: Odlučili smo da okrenemo novi list u našoj muzici

Nova pjesma „Bijes“ tuzlanskog rapcore benda „Urban Instinkt“ koja je prvi singl sa nadolazećeg albuma ugledala je svjetlost dana.

Muzičar Mirza Čardžić iz ovog sastava ističe u razgovoru za Eho-portal da je tematika pjesme usko povezana sa stanjem ljudi, prije svega radnika u našem regionu koji su postali više manje potlačeni. Ovaj sastav koji je stekao pažnju javnosti autentičnim zvukom je novi singl posvetio prijatelju Mikiju Kojotu koji je preminuo prije mjesec dana.

EHO: Predstavili ste novi singl “Bijes“ kako bi ste opisali tematiku ovog izdanja?

ČARDŽIĆ: Tematika ove pjesme je usko povezana sa stanjem ljudi i prije svega radnika u našem regionu. Radnici su više manje potlačeni, rade u nenormalnim uslovima, vlanici i firme ih iskorištavaju na najgori mogući način a pri tome traže da im oni budu zahvalni  na bilo čemu što im oni pruže. To je jednostavno nedopustivo.

EHO: Pjesma je posvećena prijatelju Mikiju Kojotu. Možete li nam reći nešto više o tome kako ste došli na ovu ideju, i koliko je po vama značajan omaž bliskim ljudima kroz muziku?

ČARDŽIĆ: Pjesmu smo posvetili našem prijatelju Mikiju Kojotu članu tuzlanskog benda Nečasne Sestre. Taj bend nije više koncertno aktivan, a naš Miki je preminuo prije nekih mjesec dana. To je bio čovjek koji je živio muziku i jako nam je puno pomogao. Njegova rana smrt nas je jako puno potresla. Jednostavno posvetiti pjesmu našem prijatelju je bilo nešto najmanje što smo mogli uraditi u tome trenutku.

EHO: Ovaj singl najavljuje album? Možete li nam reći nešto više o tom izdanju? Pjesmu ste snimali kod Dražena Kecmana. Kako je protekla ta saradnja?

ČARDŽIĆ: Odlučili smo da okrenemo novi list što se tiče naše muzike. Zasukali smo rukave i poradili na zvuku i aranžmanima prije svega. Praćeni ranijim iskustvima sa prvog albuma definisali smo tačke koje mogu i moraju biti bolje. U tom trenutku je se nekako sve poklopilo sa dolaskom novog producenta, Dražena Kecmana. On je jednostavno prepoznao ono što mi želimo i produkcijski odgovorio na sva naša pitanja. Uživamo u radu sa njim i konačno smo našli pravog producenta koji osjeti, voli i prepoznaje stil muzike i zvuk koji mi želimo. Definitivno najsvjetlija tačka u ovoj nesretnoj 2020. godini. Mogu samo reći da će album biti žestok, direktan i brz!

EHO: Kakvi su vam naredni planovi po pitanju autorskog rada?

ČARDŽIĆ: Prije ovog nesretnog virusa imali smo jako puno planova, dogovorenih svirki, euro turneju, raznih suradnji i planova ali sve se poremetilo tako da smo sve te “live” aktivnosti stavili na čekanje. Jedini i primarni cilj do kraja godine nam je snimanje materijala za novi album i izbacivanje singlova.

EHO: Kako gledate na pandemiju virusa korona, i kada predviđate da ćemo se moći ponovo družiti na festivalima i zajedno slaviti život?

ČARDŽIĆ: Nadam se što prije… Ovo nas je sve jako puno pogodilo pogotovo naše kolege koji su muzičari, koji se bave organizovanjem koncerata, festivala i slično. Trudim se iskreno da ne razmišljam puno o virusu nego vrijeme provodim u svome kućnom studiju gdje brusim materijal za novi album ili u vježbaonici. Ja mislim da ćemo na jesen imati možda neku jasniju sliku o narednim “live” nastupima i festivalima ali svima je već jasno da je ova godina nažalost izgubljena… Ali ne treba gubiti nadu. Treba ovo vrijeme iskoristiti maksimalno za vježbu i kreiranje novih pjesama. Proći će i ovo sve.

Poslušajte singl “Bijes”

You may also like
Urban Instinkt objavili singl “Istinom sam vođen”
Bend “Urban instinkt” ima novi album, snimali s Edom Maajkom i Frenkijem
);