Home > Muzika > Milan Stanković SevdahBaby: Mešanje kultura je najzabavniji deo stvaranja

Milan Stanković SevdahBaby: Mešanje kultura je najzabavniji deo stvaranja

Muzičar Milan Stanković SevdahBaby nedavno je predstavio javnosti svoju novu pjesmu “Sanjam” koju je uradio u saradnji sa pjevačicom Sonyom. Pjesma je naišla sjajne reakcije publike a kritika smatra da je već sada postala klubski hit. Sada Stanković predstavlja i video spot za pomenutu numeru. Za novo izdanje u razgovoru za Eho-portal, Stanković govori da je u pitanju jedna jednostavna ljubavna priča koja nije ispričana na tako jednostavan način, te da mu je osnovni cilj kod ekranizacije ove pjesme bio da kod gledaoca probudi neki mentalni izazov koji neće biti puka zabava. Poznati muzičar se osvrnuo i na epitet edukatora za šta ga smatraju mlađe kolege, ali je takođe najavio svoj nastup na OK Festu na Tjentištu.

EHO: Nakon premijere singla „Sanjam“ sada je stigao i video spot. Kako bi ste opisali tematiku ovog video izdanja?

STANKOVIĆ: U pitanju je jednostavna ljubavna priča ispričana na ne tako jednostavan način. Ideja mi je bila da se malo poigram sa mikro i makro svetom, sa nekim arhetipima, kao što je duh iz lampe recimo. Radnja spota pokazuje koliko su uloge koje imamo u životu vrlo lako zamenjive, kako plen vrlo lako može postati grabljivica i obrnuto. Sve u svemu, kao i svi moji video radovi, želja mi je da postoji neki mentalni izazov ka gledaocu, a ne samo puka zabava.

EHO: Šta Vam je bio najveći izazov kod snimanja ove pjesme?

STANKOVIĆ: Pa definitvno je ovaj video najviše energije iziskivao, jer u današnje vreme pesma maltene ne postoji ako je ne prati i video.

EHO: Možemo sa pravom reći da je ova pjesma već sada hit. Da li možemo očekivati još izdanja u saradnji sa Sonyom?

STANKOVIĆ: Hvala. Imam već dva izdanja planirana do početka jula  meseca, pa kada se to bude završilo, sve je moguće.

EHO: U jednom ranijem intervjuu ste rekli da Vas smatraju za edukatora kada je u pitanju muzika. Koliko Vam prija taj epitet i koliko Vam se često obraćaju mlađe kolege za savjet?

STANKOVIĆ: Pa prija mi svakako, prijalo bi mi još više kada bi još par nula na računu pokrilo taj epitet, ali ok, ne bih nikad menjao te nule za poštovanje koje imam od kolega i publike. Mlađe kolege me najčešće konsultuju oko tehničkih pitanja, produkcije, mixa masteringa. Zbog toga sam pokrenuo i novi Youtube kanal po imenu Galama! TOOLZ koji je edukativnog karaktera.

EHO: Osnovna tema nove pjesme potiče iz Turske, a opet sa ruskim jezikom onda asocira slušaoca na izvorno rusku melodiju. Kako Vam inače ide spajanje muzike različitih kultura i koliki je to izazov?

STANKOVIĆ: Ova tema je toliko stara i slojevita i prožima kulture od Persije do Nemačke. Elementi ove melodije se mogu čuti u pesmi “Rasputin”, “Boney M”, tako da je verovatno to razlog zašto smo svi imali asocijaciju na Rusiju pri slušanju ove orijentalno-balkanske teme. U Srbiji se zove “Ruse kose”, a svaki balkanski narod ima svoju verziju teksta. Meni je mešanje kultura najzabavniji deo stvaranja, volim da iznenadim sebe pre svega, a da  onda to podelim sa publikom

EHO: Koliko je bitno za jednog izvođača da u stvaranju posegne i za drugim žanrovima, i da li je moguće biti dobar muzičar ako se ograničimo samo na jedan žanr?

STANKOVIĆ: Ja sam se kao mlađi “ložio” na artiste koji su imali ono, 10 različitih žanrova na albumu, ali sam kasnije uvideo da se prepoznatljivost gradi jednim disciplinovanim građenjem identiteta i mislim da u sadašnje vreme je takav pristup nagrađeniji od publike, jer u moru muzike je bitno

ostati prepoznatljiv, ne “šarati” mnogo žanrovski.

EHO: Kada su u pitanju nastupi, da li ima najavljenih gostovanja sa ove strane Drine?

STANKOVIĆ: Za sada mogu da najavim svoj DJ set na Tjentištu 14. jula, na OK festu.

You may also like
Ultrazuk predstavio singl “S.O.S” (VIDEO)
Grupa Zoster objavila je video spot za pjesmu “Čovjek želi da je ptica”
Mladen Mačar predstavio pjesmu “Sarajevo”
Bend Charna najavljuje promociju novog singla
);