Home > Muzika > “LAIBACH” u Beogradu: Najkontroverzniji bend regiona stiže u Kombank arenu

“LAIBACH” u Beogradu: Najkontroverzniji bend regiona stiže u Kombank arenu

Jedna od najprovokativnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije, majstori performansa i angažovanog muzičkog stvaralaštva, kultni slovenački kolektiv “Laibach” u srijedu, 4. decembra održaće ekskluzivni koncert za svoje najveće obožavaoce u beogradskoj Kombank dvorani, u okviru svjetske turneje na kojoj predstavljaju svoj poslednji album “The Sound of Music”, objavljen krajem 2018. godine.

Ovaj album nastao je kada je “Laibach” kao prvi rok bend sa Zapada posjetio Sjevernu Koreju 2015. godine povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja te zemlje, a sadrži pjesme izvedene tom prilikom, kao i muziku iz tada snimljenog dokumentarnog filma “Dan oslobođenja”.

Uvijek na meti kritike, uvijek jasno iskazujući svoj stav prema savremenom svijetu, “Laibach” predstavljaju istinske umjetnike na muzičkoj sceni, a svaki njihov nastup predstavlja multimedijalni spektakl kojim na najneposredniji način komuniciraju sa svojom posvećenom publikom.

Ulaznice za ovaj događaj biće dostupne od utorka, 24. septembra u podne na blagajni Kombank dvorane i putem Gigstix prodajne mreže, a prve kupce očekuje i vrlo limitiran broj ulaznica po poklon cijeni od svega 1.690 dinara. S obzirom na to da je broj mjesta u sali veoma ograničen, poklonicima “Laibacha” savjetuje se da osiguraju svoje mjesto na vrijeme.

Pored numera sa novog albuma, publika će na koncertu u Beogradu moći da čuje i najveće hitove iz svih faza benda, kao što su “Life Is Life2, “Resistance Is Futile”, “Smrt za smrt”, “Now You Will Pay”, “Eurovision”, “The Whistleblowers”, te nove pesme napisane za naučno fantastični film “Iron Sky – The Coming Race”, u režiji Tima Vuorensole, koji se trenutno prikazuje u evropskim bioskopima.

Tokom godina “Laibach” je ostvario zavidnu karijeru u svjetskim okvirima, engleska štampa ih je proglasila najopasnijom grupom na svijetu, njujorški radio ih je povodom turneje po Americi najavio kao bend koji ukida zemlje i stvara nove. Od svog osnivanja 1980. godine odsvirali su više od 1.000 koncerata širom svijeta, a na prvoj evropskoj turneji ’83. godine, “Turneji po okupiranoj Europi”, putovali su i nastupali obučeni u uniforme jugoslovenske vojske. Poznata bavarska radio stanica Zündfunk/Bayerischer Rundfunk postavila ih je na mapu najvažnijih muzičkih bendova i izvođača u istoriji pop muzike, dok je cijenjeni engleski muzički magazin WIRE svrstao njihov ekstremni nastup u Termoelektrani Trbovlje 1990. godine među “60 koncerata koji su potresli svijet”.

Grupa je tokom gotovo 40 godina postojanja izdala više od trideset albuma, o njoj su snimali filmove, pisali diplomske radove i doktorske disertacije, a renomirani bostonski “Massachusetts Institute of Technology” objavio je knjigu o njima, pod nazivom “Interrogation Machine”. Uticali su na brojne svjetski poznate muzičare kao što su “Nine Inch Nails”, Merlin Manson i “Rammstein”, dok je njihova matična izdavačka kuća čuvena londonska Mute Records, koja pod svojim krovom okuplja neka od najistaknutijih svjetskih muzičkih imena, poput “Depeche Mode”, Nik Kejv, “Goldfrapp”, Mobi, “New Order” i brojne druge.

Laibach, Sound of Music, Graz 2018/ Photo: Promo

Omraženi i progonjeni od gotovo svih političkih struktura i režima bivše Jugoslavije, proglašavani nepoželjnim u Nemačkoj, Francuskoj i Rusiji, zabranjivani u Sloveniji i Jugoslaviji i ponovo osporavani prilikom posljednje posjete Severnoj Koreji, “Laibach” slijedeće godine slavi pune četiri decenije svog postojanja, a beogradska publika će uoči ovog jubileja biti u mogućnosti da se podsjeti nekih od omiljenih numera iz njihove bogate karijere.

headliner.rs

You may also like
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
NIK MEJSON u Beogradu: Izvještaj sa koncerta
Bendovi optužuju Beer Fest za prevaru
Bez Sajma knjiga u oktobru: Odložen do decembra
);