Home > Muzika > Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića u večeras Banskom dvoru

Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića u večeras Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 13. jula (ponedjeljak) 2020. godine u 21:00 čas održaće se koncert  pijaniste iz Beograda NEBOJŠE MAKSIMOVIĆA.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Nebojša Maksimović je rođen 1979. godine u Beogradu. Sa dvije godine počeo je da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u muzičku školu “Slavenski” u klasu prof. Gordane Jovanović. Srednju muzičku školu “Mokranjac” završio je u klasi prof. Olge Jovanović 1994. godine kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu prof. Mirjane Šuice-Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspjeh iz klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi sa najvišim ocjenama. Magistrirao je i na Akademiji “Santa Cecilia” u Rimu kod prof. Serđa Pertikarolija 2006. godine sa najvišim ocjenama kao stipendista Vlade Republike Italije.

Završio je majstorske kurseve kod eminentnih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovani Umberto Batela, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove. Oktobra 2009. godine, doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović odbranivši prvi umjetnički doktorat na toj instituciji.  Tokom školovanja osvojio je mnogobrojne značajne nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dvije treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu (1995. i 1998.), specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu 1997, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini 1999, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA 2001 godine u Beogradu, nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu 2002. godine kao i veliki broj drugih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu.

Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (uključujući i cjelovečernje koncerte u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, Sinagogi u Novom Sadu, Banskom Dvoru u Banjaluci, velikoj sali “Parco Della Musica” u Rimu i dr.) kao i na festivalima “Bemus”, “A tempo”, “Dimitrion” u Solunu, “Opera Barga” i “William Walton” u Italiji i mnogim drugim.

Njegov snimak sa solističkog koncerta u velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na „Top listi klasične muzike Radio Beograda 2“ za 2012. godinu i Hit nedelje u 2014. godini sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Nastupio je na gala proslavi 150. godišnjice Beogradskog Univerziteta 2013. godine. Godine 2015, njegova izvođenja su objavljena na kompakt disk izdanju časopisa „Muzika klasika“ a 2016. godine izdaje kompakt disk „Klavirski virtuozitet“  za PGP-RTS sa djelima Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica.  Bio je angažovan kao demonstrator na Fakultetu muzičke umetnosti od 2002. do 2006. godine, od 2006. do 2008. godine radio je kao profesor klavira u muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu, od 2008. do 2009. godine je bio docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu, od 2009. do 2012. godine je bio nastavnik, od 2012. do 2019. docent, a sada je vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

You may also like
Balkan Express i Palladio String Quartet održali dva koncerta u Banskom dvoru
Koncert Aleksandre Asye Radonjić u Banskom dvoru
Palladio String Quartet sutra u Banskom dvoru
Smiljanićeva i Blagojević oduševili sonatama u Banskom dvoru
);