Home > Muzika > Koncert pijaniste Dinka Blagojevića održan u Banskom dvoru

Koncert pijaniste Dinka Blagojevića održan u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 28. februara (petak) održan je koncert pijaniste DINKA BLAGOJEVIĆA. 

Program koncerta, kako je rekao Blagojević nema neki koncept, nema neku priču koju prča.

 -Poredao sam kompozitore po nekom najlogičnijem muzičkom redu, na neki način koji meni odgovara. Počeo sam svečanom kompozicijom “Hilandarska zvona” kompozitora Vuka Kulenovića koju imam u rukopisu još od srednjoškolskih dana. Mislim da je baš tom kompozicijom trebao početi koncert. Kulenović je umrlo prošle godine. Živio je i radio u Americi i jedan je od najznačajnijih srpskih kompozitora. Druga  domaća kompozicija na programu je iz romatičarskog perioda. Ona je djelo Slavke Atanasijević koja je stvarala u duhu svog vremana i pisala je virtuozne kompozicije salonskog tipa za klavir u duhu Franca Lista i ostalih kompozitora tog vremena – objasnio je Blagojević.

Ostatak programa činile su popularne kompozicije od Sergeja Rahmanjihova, Frederika Šopena i Franca Lista.

-Volim popularne stvari, volim što ih publika voli. To je vrlo kvalitetna muzika.  Siguran sam da svaki muzičar svirajući kvalitetna djela konstantno radi na sebi trudeći se da ih što bolje sasluša, a zatim i dočara. Taj posao je nekad vrlo prozaičan i sastoji se od izrađivanja detalja, dobijanja cjeline, rada na formi, zvuku, učenju teksta.  Mislim da je to postupak sličan kiparskom, gdje vi u jednom momentu morate da kažete da je to – to i da sada trenutno bolje ne može – naglasio je pijanista.

Dinko Blagojević je rođen 1975. godine u Gradišci. Nižu muzičku školu završava u Gradišci u klasi prof. Fatime Gušić, a srednju muzičku školu u Banjoj Luci te Zemunu u klasama prof. Branke Kuzmanović i Zorane Grbić. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Magistrirao je na Akademiji umjetnosti Banja Luka u klasi istog profesora. Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora Dušana Trbojevića, Nevene Popović, Žan – Klod Penetijea i Aleksandra Serdara. Kao solista i član kamernih ansambala nastupio je na različitim muzičkim svečanostima u Zemunu, susretima muzičkih akademija u Novom Sadu te na koncertima studenata klavirskog odsjeka FMU u dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Dobitnik je diploma na republičkom takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu 1993. godine te na međunarodnim takmičenjima “Frederik Šopen” u Rimu 1994. godine i “Nikolaj Rubinštajn” u Parizu 1997. godine. Na takmičenju mladih pijanista u Nišu 1997. godine osvaja drugu nagradu kao solista kao i prvu nagradu u kategoriji klavirskog dua.Održao je solističke koncerte u Beogradu: Dom kulture Sutdentski grad, Galerija kulturnog centra kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti. Solističke koncerte  je održao i u Gradišci i Doboju a snimao je za Televiziju Srbije (studija Beograd i Novi Sad) i Radio – televiziju Republike Srpske. Od prvih dana profesionalnog angažmana u Banjoj Luci, učestvuje u nizu nastupa i tako doprinosi bogatstvu muzičkog života grada. 2000. godine održava solistički koncert u koncertnoj dvorani Banskog Dvora. U organizaciji Francuskog kulturnog centra učestvuje na koncertima muzike francuskih kompozitora u Banjoj Luci, Prijedoru, Brčkom i Bijeljini. Učesnik je prvog Nikoljdanskog koncerta 2000. godine. Intenzivno sarađuje sa Srpskim pjevačkim društvom “Jedinstvo”. Sarađuje i sa ženskim gradskim horom “Lira” iz Gradiške. Dva puta je učestvovao na manifestaciji “Dučićeve večeri poezije” u Trebinju.  U Gradišci i Banjoj Luci održava resitale sa kanadaskom sopranom Silvi Dišeno.  Nastupao je sa orkestrom “Pro Klasika” kao i sa orkestrom Akademije umjetnosti Banja Luka. U toku 2010. godine učestvuje u projektu didaktičkih koncerata širom RS i Bih (“Karneval životinja” Kamij Sen – Sansa) kao i na koncertantnoj večeri pod nazivom “Veče dueta” održanoj u Banjoj Luci, Sarajevu i Beogradu. Jedan je od učesnika Akademije umjetnosti Banja Luka na koncertu održanom u julu 2010. godine u Ragonji (Italija). Trenutno radi kao vanredni profesor na katedri za klavir Akademije umjetnosti u Banjaluci.

You may also like
Moconja za Eho: Pomjeranje granica kod “Rock Simfonije” je neminovno
Sve je spremno za VI Banjalučku motorijadu
Vanja Mišić i Sanja Čolić Zelić koncertima u Art dvorištu Obilјežavaju 10 godina zajedničkog rada
ISPAD i Subversion BL sutra u DKC Incelu
);