Home > Muzika > Koncert “Kombajn kvarteta” iz Banjaluke u nastavku onlajn repertoara Banskog dvora

Koncert “Kombajn kvarteta” iz Banjaluke u nastavku onlajn repertoara Banskog dvora

Sa željom da nastavi  kvalitetnu komunikaciju sa svojom publikom i za vrijeme trajanja vanrednih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona, Banski dvor započeo je seriju onlajn emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove.

Poslije uspješnog  trećeg  onlajn emitovanja na YouTube kanalu Banskog dvora, koncerta pijaniste Kemala Gekića, četvrti onlajn koncert biće emitovan 5. maja u 20:00 časova. Publika će biti u prilici da uživa u koncertu renomiranog džez sastava iz Banjaluke, KOMBAJN KVARTETA.

Ovi muzički umjetnici iz Banjaluke održali su koncert na 2. festivalu  džez muzike INTIME JAZZ FESTU.

-Pored prezentacije stvaralaštva istaknutih regionalnih i internacionalnih umjetnika, jedna od važnih misija Banskog dvora je kontinuiran rad na promociji i afirmaciji domaćih kvalitetnih umjetnika i ansambala. Banjalučki „Kombajn kvartet“ je upravo jedan od takvih sastava i ponosni smo što je i naš grad na posljednjrm džez festivalu u Banskom dvoru pokazao da ima dostojanstvene predstavnike džez scene, koji izvode i stvaraju autorsku muziku sa autentičnim izrazom i stilom – rekao je direktor „Banskog dvora – Kulturnog centra“ Mladen Matović.

      I ovom prilikom posebno želimo istaknuti činjenicu da su svi koncerti iz ove serije snimljeni u skladu sa najvišim televizijskim normama, u sistemu više kamera i vrhunskoj HD rezoluciji, nakon čega je realizovana posebna audio i video postprodukcija. To će svakako doprinijeti potpunijem audio i video ugođaju prilikom samog praćenja svakog koncertnog emitovanja.

Sva koncertna emitovanja će se moći pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora:  https://www.youtube.com/watch?v=lPcQRfhzpu0

O “Kombajn kvartetu“

Kombajn Kvartet je nastao 2012. godine u Banjaluci. Čine ga četvorica entuzijasta i umjetnika:

Milan Savić, diplomirani akademski muzičar, profesor klavira, pijanista i dirigent, Stefan Tešanović, budući doktor medicine, vrsni gitarista benda, Dejan Đorđević, diplomirani akademski muzičar, profesor kontrabasa i gitare, Dejan Trkulja, diplomirani akademski muzičar, magistar klarineta, doktorant na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, docent profesor na Akademiji umjetnosti Banja Luka i bubnjar benda.

Sa željom da pomire tradicionalno i moderno, a da u tome pronađu svoj stil i pravac, stvaraju svoju, autorsku muziku, i rade na svom prvom kompakt disku. Osim toga, prilagođavaju, i na svoj način izvode džez standarde. Održali su niz koncerata, od kojih sa zadovoljstvom izdvajamo, već tradicionalne jazz date−ove u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Nastupali su u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Vranju, Sarajevu, Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Bihaću, Foči, Tesliću, Kozarskoj Dubici, Trebinju, Andrićgradu u Višegradu, te u Strazburu  i Sankt Peterburgu, kao i na regionalnim muzičkim  festivalima, OK festu i ,,Jazz festivalu“ na Zelenkovcu.

Na najvažnijem džez događaju u Banjaluci, INTIME JAZZ FEST -u, u novembru 2018. godine, bili su background bend festivala i nosioci Jazz Jam session-a, te su nastupili sa najvećim džez muzičarima ovih prostora, kao što su Bojan Zulfikarpašić, Matija Dedić i Vasil Hadžimanov.

Takođe, mogu se pohvaliti i nastupima sa Dimitrijem Vasiljevićem, našim istaknutim i svjetski priznatim džez pijanistom i kompozitorom, koji je džez muziku usavršavao na najrenomiranijim džez akademijama “Berklee College of Music” Boston, “NYU Steinhardt” Nju Jork i “University of Illinois” u Ilinoisu, koji trenutno živi i radi u Nju Orleansu u kom radi kao profesor džez muzike.

“Kombajn kvartet“ muziku shvata kao izazov, te je u tom kreativnom duhu spreman za saradnju sa drugim umjetnicima. Primjer za to, je saradnja sa banjalučkim umjetnicima Sašom Berendikom i Nebojšom Kuruzovićem, iz čega je ponikao ,,Jazz Poesy Cabaret“, kome je “Kombajn kvartet“ muzička podrška sa kompozicijama komponovanim upravo na Nebojšine i Sašine tekstove. Kao rezultat pomenute saradnje nastao je prvi multimedijalni kompakt disk pod nazivom “Ne pravdam se, već se ispovjedam”, koji je već pronašao svoju publiku. Izdvajaju i predivnu saradnju sa banjalučkim džez saksofonistom Draškom Kecmanom koji živi i  radi u Kanadi, glumicom Narodnog pozorišta Republike Srpske, Slađanom Zrnić, i vokalnim soliskinjama Marijom Šestić i  Anicom Zrilić, kao i afirmisanim banjalučkim gitaristima Aleksandrom Mihićem , Vladimirom Tubićem Tubom i Duškom Šobatom.

);