Home > Muzika > Koncert gitariste MURISA VARAJIĆA u Art dvorištu Banskog dvora

Koncert gitariste MURISA VARAJIĆA u Art dvorištu Banskog dvora

U Art dvorištu Banskog dvora 23. avgusta 2021. godine (ponedjelјak) u 21.00 čas održaće se koncert Murisa Varajića (gitara), a gost na koncertu će biti Arsen Čarkić (klavir). Besplatne pozivnice za koncert su podijelјene.

MURIS VARAJIĆ (1979) svoju solo karijeru započinje  2007. godine kada za inostrano tržište objavlјuje instrumentalni album Let It Out. Album bilјeži odlične kritike, a časopis Guitar Player u julu iste godine piše članak o njemu. Počinje raditi kao učitelј gitare, piše kolumne za  i radi video predavanja za GuitarMasterClass.net. Pobjednik je gitarističkog takmičenja  Steve Vai Competition u Londonu 2008. godine. Kompozicija  „Mojo Oro“ proglašena je najbolјim etno instrumentalom na Just Plain folksradijskom festivalu u SAD.  Dvije godine za redom 2008. i 2009. godine bio je finalista svjetskog takmičenja  Guitar Idol koje se održavalo u Londonu.

Kao solista nastupa u čitavoj regiji, od Austrije do Makedonije, gdje najčešće izvodi pjesme Floyda, Straitsa, Purplea, Satriania i drugih, ali i svoja autorska djela rađena u specifičnom i prepoznatlјivom muzičkom stilu. muzike.

ARSEN ČARKIĆ, pijanista svoje muzičko obrazovanje započinje u Sarajevu 1985. godine sarađujući sa profesorima Srđanom Dalagijom i Vericom Verbič, sa kojima osvaja brojna priznanja i nagrade na festivalima i takmičenjima bivše SFRJ. 1992. godine upisuje SMŠ „Stanković“ u Beogradu u klasi prof. Ljilјane Janković, takođe sarađujući sa profesorima Goranom Brkovićem i Goranom Radićem, te u umjetničkom studiju prof. Jokut Mihailović.

1994. godine upisuje Akademiju Umetnosti u Novom Sadu gdje studira u klasi prof. Kemala Gekića. U istom periodu učestvuje na pijanističkim festivalima Vredenburg (Holandija) i Interart u Budimpešti, posvećenim Francu Listu. Studije nastavlјa 1997. godine na FMU Beograd u klasi prof. Jokuta Mihailovića, a naredne godine dobija nagradu fondacije „Olga Mihailović“ za najtalentovanijeg studenta.

1999. godine pravi niz resitala po Beogradu i Srbiji (Kolarčeva zadužbina, Galerija SANU, Kulturni Centar Beograda…) za koje dobija pozitivne stručne kritike, te pravi snimke za Radio-Televiziju Srbije.

U periodu 1999-2000. godine radi kao demonstrator klase Jokuta Mihailovića na FMU Beograd i kao asistent Klavirskog odsjeka na Muzičkoj Akademiji u Istočnom Sarajevu. Godine 2001. se sa porodicom vraća u Republiku Srpsku i iste godine pravi solistički koncert u okviru festivala „Sarajevska zima“ koji je od strane publike proglašen za najbolјi koncert festivala. 2002. godine počinje da radi kao profesor u SMŠ „Vlado Milošević“ u Banja Luci. Od 2003. godine radi na Akademiji umjetnosti Banja Luka, a na istoj Akademiji upisuje i završava magistarske studije u klasi prof. Nevene Popović. Godine 2009. izabran je u zvanje docenta na Katedri za klavir Muzičkog odsjeka banjalučke Akademije umjetnosti, gdje je pored nastave klavira, držao predavanja korepeticije i čitanja s lista, te paralelno radio kao umjetnički saradnik u klasama prof. Radmile Smilјanić i prof. Snežane Savičić-Sekulić. Od 2014. godine i izbora u zvanje vanrednog profesora radi sa svojom klasom na Katedri za klavir AUBL, te predaje Metodiku nastave klavira.

Tokom svog školovanja i karijere ostvaruje uspješnu saradnju sa uvaženim profesorima poput prof. mr Nevene Popović, prof. mr Jokuta Mihailovića, prof. mr Kemala Gekića, primadone Radmile Smilјanić, prof. dr Desanke Trakilović, maestra prof. Stanka Šepića, maestra prof. Ognjena Bomoštara i drugih.

Nastupao je sa poznatim imenima muzičke scene kao što su: dr Želјko Pavlović (Filharmonija Hjuston, koncertmajstor, USA), mr Snežana Savičić-Sekulić (prvakinja Beogradske opere), Nataša Jović-Trivić (Beogradska opera), dr Dakić Olјa (Berlinska Opera), Oliver Nјego (prvak Beogradske opere), maestro mr Đorđe Stanković (dirigent Beogradske opere i opere Madlenianum), Banjalučka filharmonija, Orkestar Muzičke akademije Sarajevo, Sarajevska Filharmonija, Kralјevski gudači sv.Đorđa, Orkestar SMŠ Stanković, Orkestar SMŠ Vlado Milošević, Hor Srbadija, Hor Banjalučanke, Hor Jedinstvo, itd. Zabilјežio je nastupe u salama: Beogradske filharmonije, Sarajevske filharmonije, Banskog dvora, Male sale Kolarčeve zadužbine, Galerije SANU, Galerije Kulturnog centra Beograda, sarajevskog Doma Armije, Doma Vojske Jugoslavije, Kamerne sale Akademije umjetnosti u Banja Luci, Koncertne sale Slobomir univerziteta, Velike sala Kulturnog Centra Bijelјina, Galerije Muzeja Savremene Umjetnosti Republike Srbije, Gradske kuće u Novom Sadu itd, a u kojima je nastupao kao solista, svirajući resitale i koncerte sa orkestrom, te kao kamerni muzičar i klavirski saradnik.

Više puta je učestvovao kao član žirija na brojnim međunarodnim takmičenjima iz oblasti dirigovanja i klavira.

You may also like
Kolja i Grobovlasnici 9. juna u Banjaluci
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
Kanda, Kodža i Nebojša u subotu 01. aprila u banjalučkom Klubu studenata
Plan B FEST u Banja Luci 21. i 22. aprila!
);