Home > Muzika > Koncert Dejan Terzić Kvarteta u Banskom dvoru

Koncert Dejan Terzić Kvarteta u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora sutra u 20 časova biće održan koncert Dejan Terzić Kvarteta.

Pored jednog od najpoznatijih evropskih bubnjara Dejana Terzića, ovaj sastav čine vrhunski muzičari Bojan Zulfikarpašić (klavir), Mat Penman (bas) i Kris Spid (saksofon).

DEJAN TERZIĆ rođen je u Banjaluci. Njegova porodica preselila se u Njemačku kada je Dejan imao tri godine. Klavir je počeo svirati sa šest, a bubnjeve sa dvanaest godina, svirajući prvo u rok i fank bendovima. U svijet džeza ušao je na sporedna vrata. Slušajući Stingov album “Bring On the Night”, pažnju su mu ukrali pijanista Kenny Kirklanda i saksofonista Branforda Marsalisa. Tog momenta počelo je njegovo ozbiljno istraživanje džez muzike.

U ljeto 1991. godine Terzić je otputovao do Vermont jazz centra (Brattleboro, Vermont, SAD), kojim je upravljao legendarni Mađar, gitarista Atila Zoler. Atila se pokazo kao jedna od uticajnijih figura u Dejanovom karijeri, ohrabrujući ga i upućujući ga u suptilnosti grupne dinamike i improvizacije.

Tokom istog ljeta Terzić postaje član kultne škole “New York’s Drummer’s Collective, gdje je, između ostalih studirao zajedno sa Marvin Smiti Smitom i Bil Stjuartom. Po povratku u Njemačku, Dejan je počeo studirati na konzervatorijumu u Vurcburgu gdje se upoznao sa bubnjarom Bilom Elgartom, jednim od najoriginalnijih kreativnih bubnjara na sceni. Terzićev komentar bio je: “… doveo me do nekih doista različite stvari … ”

Cijena ulaznice za koncert Dejan Terzić Kvarteta je 7KM.

You may also like
Počeo je jazz spektakl Nišville
Koncert “Dejan Terzić Kvarteta” održan u Banskom dvoru
Treće veče “Nišville jazz festivala”
Prvo veče Nišville jazz festivala na Niškoj tvrđavi
);