EHO Portal

Koliko strimova muzičari treba da dostignu da bi zaradili minimalac?

Nemogućnost muzičara da u uslovima karantina ostvaruju prihode živim nastupima postaje sve veći problem.

Sve je veća pažnja kako struke tako i publike okrenuta prema finansijskom kolaču koji se dijeli od strimovanja njihovih pjesama preko velikih digitalnih servisa.

Tabela koju su sa prikupljenim podacima složili i objavili korisnik Twittera pod imenom @thetrichordist,  kao i Tom Grej, direktor servisa za naplatu tantijema PRS for Music, pokazala je kako su iznosi koje po pojedinom strimu zarade izvođač ili autor toliko mali da se čini kako bi im bilo isplativije da se bave nekim poslom na kojem bi zarađivali zakonom određen minimalac. Osim ako baš imaju milionske preglede.

Naime, britanski minimalac za starije od 25 godina iznosi 8,72 funte po satu, a da bi toliko zaradili od strimovanja muzičari bi trebalo da ostvare čak 970 strimova! I to važi samo za Amazon, koji daleko najviše daje. Prvi sledeći je Tidal koji minimalac isplati za 1.246 strimova, a da bi se taj iznos zaradio preko YouTubea potrebno je neverovatnih 7.267 streamovanja.

Treba dodati i da sve navedeno važi samo u rijetkim slučajevima kad umjetnik posjeduje 100 odsto prava na svoje radove, dok je uobičajenija ona raspodjela i na izdavače i druge uključene u proces proizvodnje i distribucije.

Izvor: bosonoga.com

);
Visit Us On Facebook