Home > Muzika > Josipa Lisac dobitnica Porina za životno djelo

Josipa Lisac dobitnica Porina za životno djelo

Josipa Lisac, muzička diva i Tomislav Uhlik, kompozitor i dirigent, dobitnici su Porina za životno djelo koji će im biti uručen na svečanoj dodjeli u Rijeci. Upravni odbor Porina dodjeljuje nagradu za životno djelo onim umjetnicima koji su svojim radom, trudom i uspjehom znatno doprinijeli kulturi, ali i ostavili veliki trag u muzici.

Josipa Lisac na sceni djeluje više od 50 godina. Naglašenog pjevačkog identiteta protkanog različitim muzičkim stilovima, posebna je po svojoj specifičnoj boji glasa koji seže od kontraalta do soprana, scenskoj pojavi kao i odličnim interpretacijskim sposobnostima.

Muzičku karijeru započela je kada je imala samo deset godina u Dječjem horu Radio televizije Zagreb, 1967. godine postala je pjevačica grupe O’Hara, a nedugo zatim i grupe “Zlatni akordi”. Na svom prvom festivalu u Opatiji, Josipa Lisac izaziva pravu senzaciju kod široke publike i najavljuje dolazak intrigantne i jedinstvene muzičarke koja će razviti svoj jedinstveni stil muzičkog izražavanja.

Poznanstvo, prijateljstvo i ljubav s popularnim rokenrol pjevačem i kompozitorom Karlom Metikošem potpuno zaokružuje njen muzički i životni put. Metikoševo iskustvo i snažna autorska osobnost uobličava Josipu Lisac kao jedinstvenu umjetnicu i ženu.

Njihov prvi zajednički album “Dnevnik jedne ljubavi” iz 1973. godine do danas je jedan od najboljih konceptualnih rok ostvarenja, antologija hrvatske diskografije. Isti album dobitnik je Porina za antologijsko ostvarenje hrvatske muzike 2015. godine.

Koncerte posvećene Karlu Metikošu Josipa je počela održavati godinu dana nakon njegove smrti, od 1992. godine, svakog 10. decembra, a upravo je za album “Koncert u čast Karla Metikoša” 1996. godine Josipa osvojila nagradu Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu. Koncertom u čast Karla Metikoša tada je rukovodio poznati dirigent i kompozitor Igor Kuljević.

I kompilacija “Ritam kiše – sjećanje na Karla Metikoša” 1995. godine dobila je nagradu Porin, dok je Josipa ukupno dobitnica čak 22 nagrade u različitim kategorijama sa svojim saradnicima. Sada se ovoj velikoj kolekciji pridružuje i Porin za životno djelo.

Posljednjem Josipinom diskografskom albumu “Josipa Lisac from Croatia Records studio” objavljenom krajem 2018. godine pripala su čak tri Porina, za pjesmu “Dok razmišljam o nama” Josipa je dobila još jednog Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu, a album je pobijedio i u konkurenciji za najbolju produkciju i najbolji snimak. Osim na CD-u i Blu-rayu ovaj album je prošle godine objavljen i na dvostrukom vinilu.

You may also like
Uz Iggy Azalea, Amelie Lens i Dubiozu Kolektiv, premijerno u Hrvatsku stiže i Konstrakta!
Nova pravila za održavanje koncerata
“Sea Star” pomjeren za 2021. godinu uz iste izvođače
Josip A Lisac: “Rokenrol ima svoja pravila, stroga i nevidljiva”
);