Home > Muzika > “Jindas” objavio “Skok u plićak”: Satirična pjesma o odlasku bosanaca na more

“Jindas” objavio “Skok u plićak”: Satirična pjesma o odlasku bosanaca na more

Bend “Jindas” iz Sarajeva danas je objavio treći video spot s novog albuma i to za pjesmu “Skok u plićak”.

Satirična ska-etno pjesma, praćena tematskim video spotom, pjeva o odlasku bosanaca na more, njihovim putešestvijama i problemima s kojim se susreću.

Članovi benda ističu da je svaki odlazak bosanaca na more ponekad mnogo veće mučenje od samog odmora.

“Ljetovanje u sezoni je vječita patnja. Gužve na granici, djeca povraćaju, na plaži nemaš gdje spustiti peškir, izgoriš prvi dan pa ne možeš da spavaš navečer, čekaš konobara sat vremena u kafiću, nema svježeg hljeba u pekarama nikad. Najbolje ići u septembru s penzionerima”, zaključio je Mirza Salković gitarista benda “Jindas”.

Pjesma je izdata pod markicom Muzičke produkcije BHRT-a, a producent pjesme je Željko Pancho Škarić. Režiju i scenarij video spota potpisuje Eldar Muhić, dok su miks i master radili Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović u studiju “Antika”. Pored članova benda, u video spotu se pojavljuje i mlada hrvatska glumica Martina Mandek.

“Spot smo snimali prošle godine u avgustu ali smo čekali početak ovog ljeta da ga objavimo. Od tada smo promjenili i bubnjara, koji se pojavljuje u ovom videu, toliko je vremena prošlo. Spot je sniman od Sarajeva, preko Jablanice pa sve do Svitave i Neuma. Bilo je jako zanimljivo, to ljetovanje je ustvari izgledalo upravo kao što je prikazano u video spotu”, rekao je Salković.

Muzičar dodaje da svi tekstovi grupe “Jindas” govore o svakodnevnici običnog čovjeka, njegovom okruženju i problemima s kojim se susreće.

“Pjesma “Skok u plićak” je proživljena situacija o problemima s graničnom policijom, zagubljenim pasošem, te ilegalno uvezenom paradajzu i šteki cigareta zbog kojih strepite na graničnom prelazu. Koga uhvate na granici, taj mora da se odluči na težak i mukotrpan put preko Svitave, te pronađe svoje mjesto pod suncem u Neumu”, poručuju “Jindasi”.

Bend će tokom ljeta napraviti mini turneju po festivalima u Bosni i Hercegovini kako bi predstavili kompletan materijal s albuma. Album će izaći na jesen zajedno s video spotom za pjesmu “Andaluzija”.

You may also like
Činčila je nominovana za najbolji animirani video na Muzzik Video Awardsu!
Mladen Mačar predstavio pjesmu “Sarajevo”
Sting dolazi u Sarajevo
Činčila je objavila novi spot “Pogledaj”
);