Home > Muzika > Islanđanima prijeti kazna zbog isticanja palestinskih zastava na Evrosongu

Islanđanima prijeti kazna zbog isticanja palestinskih zastava na Evrosongu

Islandski bend “Hatari” mogao bi se suočiti s kaznom nakon podizanja šalova i zastave Palestine tokom prijenosa uživo finalne večeri Evrosonga iz Tel Aviva, saopšili su organizatori.

“Hatari”, punk trio koji je karakterističan po svojoj sado-mazo estetici, bio je kritičan prema Izraelu i prije velikog finala u subotu. Članovi grupe su najprije izazvali premijera Izraela Benjamina Netanjahua na “prijateljski dvoboj tradicionalnog islandskog hrvanja”.

U samoj završnici Evrosonga, članovi benda su podigli šalove i zastave Palestine dok su voditelji saopštavali koliko je Island dobio poena od publike. U saopštenju objavljenom nakon finala, organizatori Evrosonga su najavili da će o eventualnim posljedicama poteza grupe “Hatari” raspravljati izvršni odbor ovog takmičenja.

“U direktnom prijenosu finala Evrosonga, “Hatari”, islandski predstavnici, kratko su podigli male palestinske transparente dok su sjedili u “Green Roomu”. Evrosong je nepolitički događaj i ovaj čin je u direktnoj suprotnosti s pravilima takmičenja. Zastavice su brzo uklonjene, a posljedice ove akcije razmatrat će Referentna grupe Eurosonga”, stoji u saopštenju.

);