Home > Muzika > Glas slobode jači od ratnih bubnjeva… Live album EKV “Iznad grada” na trostrukom vinilu

Glas slobode jači od ratnih bubnjeva… Live album EKV “Iznad grada” na trostrukom vinilu

U godini u kojoj se obilježava dvadeset i pet godina od smrti Milana Mladenovića, Mascom objavljuje lajv album “Iznad grada” na vinilu.

Riječ je o snimcima koji su nastali tokom velikog beogradskog koncerta grupe Ekatarina Velika u Sava Centru 12. novembra 1993. godine. Iste godine, bend je objavio posljednji studijski album “Neko nas posmatra”. Usred nedaća koje su zadesile prostor bivše Jugoslavije, grupa Ekatarina Velika se tome odupirala oslanjajući se na sopstvenu intuiciju, vjerujući da svojom muzikom može osvestiti i sebe i druge.

Iznad grada cover

“U uslovima koji su bili daleko od idealnih Milan i EKV su uspeli, bez ijednog nametnutog kompromisa, da postignu uspeh nimalo tipičan za bendove koji se drže sopstvenog kreativnog koncepta i da ne dozvole ometajuće intervencije sa strane. Oni su dokazali da je mnogo toga za šta smo uveravani da je nemoguće zapravo moguće: potreban je samo dovoljno talentovan, odvažan i ispravno motivisan pojedinac ili još bolje, grupa pojedinaca da se sruše predrasude o potencijalnoj publici kao beslovesnom stadu i da istinska kreacija bude nagrađena daleko širim odzivom od standardnog. Niko sa jugoslovenske scene nije uspostavio takav sklad između svoje muzike i njene široke prihvaćenosti kao EKV i to je možda jedan od najznačajnijih elemenata njihovog nasleđa” napisao je o njima rok novinar Aleksandar Žikić.

Dirljiv je osjećaj zajedništva koji ovaj koncert prati kao i fantastične usviranosti grupe Ekatarina Velika. Milanov glas iznad frenetične buke fanova u prepunoj dvorani Centra Sava govori o nedokučivom autorskom talentu koji se na ovim prostorima, u tom obliku, više nije ponovio.

Trostruko izdanje “Iznad grada” prvi put je štampano na vinilu, a dostupno je na www.mascom.rs.

izvor: headliner.rs

You may also like
Na današnji dan umro Milan Mladenović: 26 Godina bez Dečaka iz vode
Godišnja nagrada Milana Mladenovića
Osnovana Zadužbina Milana Mladenovića
);