Home > Muzika > “Gitarska klinika”: Džared Džejms Nikols oduševio Banjalučane

“Gitarska klinika”: Džared Džejms Nikols oduševio Banjalučane

U organizaciji “Artist doo” u Banjaluci je održana “Gitarska klinka”, tokom koje je pred domaćim muzičarima nastupio gitarski virtuoz Džared Džejms Nikols.

“Artis doo” je vodeća kompanija za prodaju muzičkih instrumenata u našoj zemlji, a dolazak Džareda Džejmsa Nikolsa je bila prilika za promociju novih gitarskih “Blackstar” pojačala.

Nikols je tridesetogodošnji bluz rok gitarista iz Vinskonsina, grada u blizini Čikaga. Specifičan i autentičan gitarista, koji svira električnu gitaru bez trzalice je do sada nastupao sa velikanima svjetske rokenrol scene među kojima su “ZZ Top”, “Lynyrd Skynyrd”, grupa “The Who”, Zakk Wylde i mnogi drugi.

Takođe publici i domaćim muzičarima je predstavio i svoj model Gibson/Epiphone gitare “Old glory”.

U razgovoru za “Eho-portal” Džared govori o svojoj karijeri, danima kada je uzeo gitaru po prvi put u ruke, velikanima sa kojima je bio zajedno na pozornici i putanjama kojima rokenrol danas ide.

EHO: Kako te Evropa tretitala do sad i šta publika može očekivati od tebe tokom tvog nastupa?

NIKOLS: Na evropskoj turneji sam posljednjih mjesec dana. Stigao sam u Bosnu i za sada je savršeno. Publici sam predstavio moju novu gitaru i pojačalo. Plan mi je zabaviti se sa svima i nadam se da će nam biti sjajno.

EHO: Kako izgleda Vaš šou inače, koliko traje i šta možemo očekivati?

NIKOLS: Au čovječe, nema pravila, nekad sviram sat i po nekad dva, sve zavisi. Pozovem ljude da izađu svirati sa mnom, što je veoma kul i omogući im da se osjećaju kao dio predstave i to je sjajno iskustvo i za mene i za publiku.

EHO: Možete li nam reći više o Vašoj karijeri, kako je sve počelo?

NIKOLS: Dolazim iz Vinskonsina, blizu Čikaga i odrastao sam slušajući i svirajući bluz. Kad sam imao 21 godinu preselio sam se u Los Anđeles da bih svirao i živio od svoje muzike. Na turneji sam poslednjih pet godina i nastupao sam sa legendama kao što su “Lynard Skynard”, “ZZ top”, “The Who” i to je za mene savršeno iskustvo jer mogu predstaviti moju muziku.

EHO: Rekao si da si nastupao sa velikim imenima rokenrol muzike, kakav je to osjećaj bio za tebe na početku?

NIKOLS: Bilo je ludo, bio sam nevjerovatno nervozan. Sjećam se prvog nastupa sa grupom “Lynard Skynard” u Njemačkoj, na bini sam, imam gitaru i kabel i kad sam uspio da se ukopčam osjećao sam se kao da letim. Ostvarenje sna za mene.

EHO: Saznali smo da ste odrasli u blizini indijanskog rezervata, da li je to istina i kako je to uticalo na Vas?

NIKOLS: Da. Grad u kojem sam rođen je grad iz kojeg je Les Paul, a grad u kojem sam odrastao je grad u kojem je Stevie Ray Vaungh preminuo. Živjeli smo pored rezervata i kao mladi išli tamo da sviramo i to je sjajno iskustvo. Mješavina kultura je ostavila dubok trag u meni i mom radu, jer sam se trudio da u svojom muzici spojim sve te kulture.

EHO: Kako je rokenrol danas, po tvom mišljenju kuda idemo sa rokenrolom?

NIKOLS: Ogroman broj ljudi voli rokenrol i bluz, zvuk gitare, zvuk rokenrol benda i to je sjajno. Naravno ima svoje faze uspona i padova, ali putujući planetom mogu reći da je rokenrol dobro i da će s njim sve biti uredu.

EHO: Da li postoje neka nova imena koja su tebi interesantna, koja su okupirala tvoju pažnju?

NIKOLS: Naravno, mnogo njih “Blackberry smokes”, “Rival Sons”, i dosta drugih koji sviraju sjajnu muziku. Dosta njih su moji prijatelji.

Gitarska klinika oduševila Banjalučane

Banjalučki muzičari na bini sa Nikolsom

Gitarsku kliniku je ispratio veliki broj banjalučkih muzičara kao i gosti iz drugih gradova, a Džared Džejms Nikols se potrudio da okupi pažnju svih prisutnih. Počastio nas je sa nekoliko sjajnih pjesama, prezentovao nam svoje gitare i opremu, strpljivo odgovarao na sva pitanja i naravno zasvirao sa svima koji su to željeli. Zahvaljujemo se Artist doo na ovom sjajnom događaju i očekujemo nastavak.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

Fotografije: Indir Merdanović

);