Home > Muzika > Festival “Omladina” Subotica: U najavi manifest o najboljoj rock manifestaciji

Festival “Omladina” Subotica: U najavi manifest o najboljoj rock manifestaciji

Festival „Omladina“ u Subotici bio je jedan od najozbiljnijih bastiona rokenrola, mjesto koje je okupljalo, cijenilo, slavilo i ulagalo u kreativnost i muzičko stvaralaštvo.

Sledeće godine ovaj festival slavi 60. rođendan a da taj jubilej ne prođe neopaženo pobrinuo se novinar Nenad Bošković. Naime, Nenad će za sve one koji pamte ovaj festival ali i za one koji žele da nauče o njemu sledeće godine objaviti minografiju festivala koju će pratiti šest diskova materijala. Riječ je kapitalnom manifestu o jednom od najbitnijih rok manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije, takođe tu je i šest diskovasa muzikom, snimcima, svjedočenjima i još mnogo toga.

Festival „Omladina“ inicirali su Josip KovačAleksandar Jančikin, a prvi je održan 1961. godine. Zamišljen kao predstavljanje mladih autora i izvođača pop i kasnije rok muzike, sa nagradama žirija i publike isključivo za autore, Omladina je bio prvi festival tog tipa u tadašnjoj Jugoslaviji. U prvim godinama Omladine među zapaženim i nagrađivanim autorima bili su tada nepoznati Kornelije Kovač, te Sylvester Levay, u 1970-im poznat kao osnivač popularne disco grupe Silver Convention (”Fly Robin, Fly”).

Festival je bio mjesto premijere za brojne slavne autore i izvođače, a neki od njih su Zdenko Runjić (1963.), Bisera Veletanlić (1964.), Kemal Monteno (1966.), Dragan Jelić (1968.), Ibrica Jusić (1969.), Jadranka Stojaković (1973.), Miladin Šobić (1976.), a na festivalu su se pojavljivale i već poznate ili nadolazeće rock grupe, Indexi, Džentlmeni, Dinamiti, Lutajuća srca, dok su u 1970-im i ’80-im u Subotici kao gosti počeli svirati Leb i sol, Teška industrija, Galija, Atomsko sklonište, Let3, Električni orgazam, Pekinška patka, Film, Šarlo akrobata, Idoli, Lačni Franz, Kerber, KUD Idijoti, Mladen Vojičić Tifa(kao pjevač grupe Top).

Takođe, banjalučka rok scena je više nego povezana sa festivalom „Omladina“. Momir Nikić danas poznat kao frontnem benda „Balkan Express“ te 1985. godine nastupio je sa bendom „Irena“ i osvojio prvo mjesto publike, a drugo mjesto žirija. Već sledeće godine bend „Basdans“ osvaja prvo mjesto u jakoj konkurenciji gdje su bili Van Gohg, Psihomodo pop i drugi.

Priredio: Zoran MATIĆ

You may also like
Počele pripreme za 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”
Za vikend festival “Dani Nebojše Glogovca”
Fresh Wave festival: Rasprodate Early Bird ulaznice
Banja Luka dočekuje Marizu i “Bijelo dugme”
);