Home > Muzika > EXIT na prvom mjestu liste sedam najvećih na svijetu

EXIT na prvom mjestu liste sedam najvećih na svijetu

Enciklopedija World Atlas postavila je EXIT na prvo mjesto svoje nedavno objavljenje liste najvećih muzičkih festivala na svijetu.

Uredništvo Atlasa opisuje EXIT kao višestruko nagrađivani ljetnji festival čija posjećenost broji preko 200.000 ljudi iz najrazličitijih zemalja svijeta. Budući da je EXIT iza sebe ostavio i nekoliko događaja sa još većom posjetom i dužom istorijom, pa i višestruko većim budžetima, kao što su britanski gigant “Glastonbury” ili brazilski “Rock in Rio”, može se zaključiti da je lista najvećih festivala određena po njihovom značaju i zbiru svih faktora, što novo priznanje za EXIT čini još važnijim.

Svjetski atlas navodi i da internacionalni muzički festivali nude platformu lokalnim i svjetskim talentima da svoje nastupe predstave široj publici, a takođe dozvoljavaju i veliku kulturološku razmenu i doprinose turističkom razvoju zemalja u kojima se održavaju.

Osim toga, veliki muzički festivali privlače ogroman broj ljudi, što veoma pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju. Upravo ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je EXIT festival samo ove godine ostvario rekordan doprinos domaćoj privredi, sa čak 16.4 miliona evra, dok je od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila preko 180 miliona evra ekonomske koristi od Exita, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrijednost međunarodne promocije Novog Sada i cijele Srbije.

U svom tekstu o muzičkoj festivalskoj industriji, World Atlas navodi i da baš festivalska industrija na globalnom planu trenutno vredi tri milijarde američkih dolara i da je brzorastuća u celom svijetu, što potvrđuje i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) koja navodi procijenu da će već u narednoj deceniji gotovo 370 miliona mladih putnika činiti ukupnu potrošnju od preko 400 milijardi dolara.

You may also like
Billain, internacionalni producent sa bh. adresom nastupa na EXIT festivalu
Nikad veći interes za Sea Star festivalom
Uz Iggy Azalea, Amelie Lens i Dubiozu Kolektiv, premijerno u Hrvatsku stiže i Konstrakta!
Najuspješniji DJ i producent svih vremena Calvin Harris predvodi više od 60 novih izvođača na EXIT festivalu!
);