Home > Muzika > “EXIT”: Na jednom mjestu kultna imena i heroji novih generacija

“EXIT”: Na jednom mjestu kultna imena i heroji novih generacija

Svakog jula, “Addiko Fusion” bina na EXIT festivalu, u skladu sa svojim dvodecenijskim imenom i konceptom, publici na gornjem gradu Petrovaradinske tvrđave isporuči pažljiv miks žanrova iz svih dijelova muzičkog spektra.

I ovog ljeta, od 4. do 7. jula okupiće na jednom mjestu brojna kultna imena, ali i heroje novih generacija, a svoje nastupe već su potvrdili nekadašnja pjevačica čuvene grupe “Nightwish” i metal diva operskog vokala Tarja Turunen, te legendarni britanski ska sastav “The Selecter”, kao i novosadski pankeri “Atheist Rap”.

Da na “Fusionu” po tradiciji nikad ne manjka rep žanra pobrinuće se uvijek britka na mikrofonu Sajsi MC i neprikosnoveni hip-hop trio “Bad Copy” čiji su nastupi na “Fusionu” uvijek krcati dokle pogled seže. A svima njima od danas se pridružuje “Svemirko”, bend specifičnog zvuka koji je trenutno u žiži regionalne pažnje i zvukom neodoljivo podsjeća na veliki “The Cure”!

Tu su još i mančesterska indie četvorka “The K’s”, te cijela plejada dokazanih regionalnih bendova koju čine “Eyesburn”, “Samostalni referenti”, “Elvis Jackson”, Kal, “Sixth June”, “Mongooz And The Magnet”, “ABOP” i “Raiven”, te novi makedonski dramsko-muzički projekat “Crnila Remix”! Ipak, posebno mjesto u srcu ljubitelja “Addiko Fusion” bine rezervisano je za maestra panonske šansone Zvonka Bogdana, čiji koncerti na “EXITU” su nešto što bi svako morao nekad da doživi.

Prikladno je da prvog dana festivala, 4. jula, kada na “Addiko Fusion” bini nastupa kultni ska sastav “The Selecter”, “EXIT” ugosti i domaće legende ove scene, “Samostalne referente”, sastav koji već 23 godine osvaja svojom plesnom mJešavinom punk i ska muzike, a ove godine obradovaće region i novim albumom!

Istog dana, svježe lice regionalnog elektropopa i slovenačka multitalentovana umetnica Raiven publici će predstaviti svoje numere, među kojima će se zagarantovano naći “Sijaj” i “Jadra” koje zajedno broje gotovo pola miliona YouTube pregleda!

Već idućeg dana, u petak 5. jula, nadaleko čuvenu muzičku inovativnost i talenat Mančestera pokazaće “The K’s”, uzbudljiva indie četvorka koji su skrenuli pažnju na sebe debi singlom “Sarajevo” koji je postao hit na svim muzičkim platformama. Prisutne će istog dana na pravo putovanje kroz muzičke žanrove da povede i poznati slovenački bend “Elvis Jackson”, koji već 20 godina priređuje nastupe nabijene energijom i numerama u kojima se prepliću ska, punk, reggae, metal i rock i koje su ih odvele na neke od najvećih evropskih muzičkih događaja!

Za jake gitarske rifove drugog dana festivala biće zadužen multikulturalni sastav “Mongooz And The Magnet”, čiji su članovi poreklom iz Mađarske, Norveške i Irske, a za čiji je proboj na muzičkoj sceni zaslužan upravo njihov rock blues zvuk koji osvaja na prvo slušanje!

Trećeg dana festivala, scena će biti rezervisana za čuveni “Eyesburn” koji upravo ove godine obilježava veliki jubilej – 20 godina od prvog velikog nastupa, a prošlog mjeseca održali su dugoočekivani povratnički koncert u Hali sportova koju su napunili gotovo do poslednjeg mjesta! Synthpop talase u subotu donijeće voljeni domaći dvojac “Sixth June” koji je bazu fanova u Srbiji i šire, između ostalog u Njemačkoj, stekao numerama kao što je „Drowning“ koja broji gotovo 700 hiljada YouTube pregleda, a o njihovom statusu najbolje govori činjenica da su promociju jednog od albuma imali u čuvenom berlinskom klubu “Berghain”, dok se do kraja godine očekuje novo izdanje!

Muzičko šarenilo na Addiko Fusion bini toga dana demonstriraće i beogradski sastav “Kal”, čiji su pravac pojedini inostrani kritičari opisali kao “Rock’n’Roma”, a koji ih je doveo na scene festivalskih giganata poput danskog “Roskilde” i mađarskog “Sziget” festivala. Eksperimentalnu stranu muzike, i umjetnosti uopšte, publici će prikazati “Crnila Remix”, prva i jedina hip-hop predstava u regionu! Ovaj potpuno drugačiji pogled na klasičnu dramu, koju u originalu potpisuje jedan od najeminentnijih makedonskih dramaturga Kole Časule, postavljen je u kontekst modernog hip-hop albuma sa tekstovima popularne makedonske grupe „Zad Agolot“.

Novi talas imena donosi i jednu od najvećih senzacija na balkanskoj muzičkoj sceni koja će da nastupi na samoj završnici festivala, u nedelju 7. jula – elektropop sastav iz Hrvatske, “Svemirko”! Ova petorka zaraznog synth zvuka svoju bazu fanova okupila je albumima „Vanilija“ i „Tunguzija“, a numere poput „Žena od vanilije“ i „Miris grada“ bez problema „pokupile“ su preko 200 hiljada Youtube pregleda! Zanimljivo je i da ih domaći mediji porede sa obožavanim jugoslovenskim novim talasom, ali i bendovima poput “The Cure”, koji takođe stižu na ovogodišnji “EXIT”! Iz komšiluka stiže i audiovizuelni sastav “ABOP”, koji će publiku natjerati na pokret svojom elektronskom muzikom koju uživo izvode, te će “Addiko Fusion” bina zagarantovano da se transformiše u žurku na otvorenom!

Živa ritam mašina iz Zagreba već godinama puni veliki broj klubova zahvaljujući pet vrsnih muzičara koji su nedavno nominovani na “Berlin Music Video Awards” za spot „Right Now“! Nakon dvije godine, na binu koju mnogi smatraju miljenicom “EXIT” festivala, vraća se legendarni Zvonko Bogdan, a čiji se posljednji nastup na tvrđavi i dalje prepričava zbog nevjerovatne količine pozitivne energije koja je vladala između publike i čuvenog pjevača.

izvor: b92

You may also like
Novi album “Deep Purple”: Misteriozni naslov i novi gitarista
Za 4 dana počinje Music Fest Zlatna Nit – Najisčekivaniji rock festival godine
Billain, internacionalni producent sa bh. adresom nastupa na EXIT festivalu
Novi album Rammsteina stiže krajem mjeseca
);