Home > Muzika > “Euphoria” za Eho: Trebamo ponuditi najbolje od sebe kako bi ostvarili sve ciljeve

“Euphoria” za Eho: Trebamo ponuditi najbolje od sebe kako bi ostvarili sve ciljeve

Grupa “Euphoria” objavila je debi album “No.01” i time razveselila sve ljubitelje žestoke rok svirke. Na albumu se nalazi 13 pjesama koje su nastale u nekoliko godina napornog rada. Frontmen Elvir Elly Ramić okupio je dobru ekipu muzičara i u “Heart music studiju” grupa “Euphoria” je snimila svoj prvi album, objavljen za “Croatia Records”.

Neke od ovih pjesama su već ranije predstavljene publici na koncertima tokom protekle godine, a ljubitelji žestokog zvuka su imali sjajne reakcije na ovo izdanje. Bend je trebalo da u ovom periodu promoviše svoj novi materijal kroz žive nastupe, međutim pojava pandemije virusa korona zaustavila je i ovaj sastav na putu do festivalske i koncertne publike.

Elly Ramić

U razgovoru za Eho-portal, Elly Ramić govori o novom izdanju benda „Euphoria“, procesu snimanja albuma, uticaju pojave pandemije na bend, prilikama na autorskoj muzičkoj sceni i narednim planovima benda.  

EHO: Euphoria je objavila  novi album „No.01.“ , neke pjesme je publika već čula a u nekima tek trebaju uživati. Šta po Vama ovaj album donosi publici, i kakve reakcije očekujete?

RAMIĆ: Nakon dvije godine truda i rada “Euphoria” je objavila novi album. Sa sigurnošću mogu reći da je ovo album koji donosi 13 odličnih roknerol pjesama. Kako ste već pomenuli neke od pjesama već smo predstavili publici na koncertima tokom 2019. godine i moram priznati da su reakcije publike bile odlične pa se iz svirke u svirku dešavalo da publika traži od nas da sviramo pjesme poput “Crkni stoko” ili “Ostaviću ruže” koje su prve i ekranizirane upravo iz tog razloga. Što se tiče ostalih pjesama polako ih prestavljamo publici putem društvenih mreža a ovih dana predstavićemo još jedan spot i to za pjesmu “Roker” koju potpisuje Alen Islamović. U svakom slučaju očekujemo da će i ostale pjesme naći put do publike. Moje mišljenje je da ljudima fali ovakvog zvuka i ovakvih pjesama i da je to razlog više da ovaj album doživi uspjeh kakav i zaslužuje.

EHO: Album je objavljen za „Croatia records“ kako je tekla saradnja, i kako svi zainteresovani mogu doći do albuma?

RAMIĆ: “Croatia records” je slobodno mogu reći najveća i najbolja izdavačka kuća u ovom dijelu Evrope i jako sam ponosan sto smo uspjeli potpisati ekskluzivni ugovor sa ovom izdavačkom kućom. Realno gledajući postali smo dio jako ozbiljne i uspješne porodice koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo i okuplja najveća imena estrade iz regiona. Ja volim reći da smo se plasirali u ligu šampiona i sad trebamo ponuditi ono najbolje od sebe kako bi ostvarili ciljeve koje smo zacrtali. Polovinom prošle godine ekipi koja je radila na albumu pridružio se Alen Islamović i donio nekoliko svojih pjesama. Ponudio je pomoć koju smo prihvatili objeručke. Odnio je materijal u “Croatia records” i evo nas tu gdje jesmo upravo zahvaljujući njemu i svima onima koji vjeruju u nas.

EHO: Ovu godinu nažalost je obilježila epidemija virusa korona, kako ste se izborili sa karantinom, zabranama, uskraćivanjem radosti i užitaka i da li imate savjet za one koji se još „bore“ sa karantinima i ograničenjima?

RAMIĆ: Šta reći osim da su nas sva dešavanja proteklih mjeseci dobrano unazadila. Album je objavljen 17. aprila. i sada bi trebalo da smo na turneji i da predstavljamo pjesme sa albuma, a umjesto toga promotivne aktivnosti svedene su na minimum. Vrijeme zabrana i karantene još uvijek nije prošlo jer nam svakodnevno otkazuju planirane nastupe i primorani smo da promociju radimo putem društvenih mreža, portala te RTV stanica. Iskreno se nadam da će ovo ludilo proći jako brzo i da ćemo imati priliku da se predstavimo publici u najboljem svjetlu. Mi jednostavno vježbamo svakodnevno, radimo i na nekim novim projektima i čekamo da se stanje normalizuje i da se krene putovati i svirati pred rokerima širom regiona. Znači rad rad i samo rad što bi preporučio i svima koji su u situaciji kao i mi.

EHO: Kakvo je Vaše dosadašnje iskustvo na autorskoj sceni, da li imate neku poruku za muzičare koji žele da objave svoj rad?

RAMIĆ: Iskustva su šarolika. Album “No 01” je prvi na kojem nemam svoj autorsi uradak.  Jednostavno sve se posložilo tako da sam izvršnom producentu albuma Adi Iftiću dao odriješene ruke da odabere pjesme odnosno ekipu koja će raditi album. Uradio je odličan posao. Odabrao odlične autore, još bolje pjesme i sve to upakovao u svom studiju gdje je sve snimljeno i miksano. Onima koji pišu pjesme poručio bih da što više sviraju svoje pjesme na nastupima jer je to najkraći i najbolji put da doprete do publike. Mediji baš i nisu dostupni nama koji tek trebamo da postanemo neka imena u svijetu muzike pa su žive svirke u stvari najboji mogući način da se vaš rad čuje. Treba vjerovati u sebe i svoj rad a sve ostalo će samo da se posloži.

EHO: Koji su planovi u budućnosti, šta publika može očekivati u nekom predstojećem periodu, da li imate u planu nastupe, neki novi materijal, ili neke nove saradnje?

RAMIĆ: Danas je jako teško planirati bilo šta. Situacija se mijenja iz dana u dan i stvarno je nemoguće sa sigurnošću reći šta dalje.  Sigurno je da ćemo snimiti još nekoliko spotova te i dalje biti jako aktivni na društvenim mrežama. Iako još uvijek ne znamo kada će početi promotivna turneja svakodnevno vježbamo i pripremamo repertoar da bi publika bila što zadovoljnija sa našim koncertima. Ukoliko ovo stanje potraje nepreostaje nam ništa drugo osim da stvaramo i da tražimo svijetlu tačku u svemu ovome a to su zasigurno nove pjesme a možda i neke nove saradnje.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

You may also like
Bend Tref, Pik & Razbojnik singlom “Sloboda” najavljuje debitantski album
Stereo Banana u novom spotu pokazuje kako će izgledati Niš za 100 godina (VIDEO)
TEJLOR SVIFT ISPISALA ISTORIJU Novi album slavne pjevačice najslušaniji u istoriji Spotifaja
Ultrazuk predstavio singl “S.O.S” (VIDEO)
);