Home > Muzika > Etno grupa “Iva” predstavila “Muzički kaleidoskop”

Etno grupa “Iva” predstavila “Muzički kaleidoskop”

Sinoć je u Banskom dvoru u Banjaluci održan koncert etno grupe “Iva” pod nazivom “Muzički kaleidoskop” kojim je ovaj fenomenalni ansambl proslavio 15 godina postojanja i rada.

Publika je aplaudirala i ovacijama pratila program jer ipak je u ova “luda i brza” vremena najteže sačuvati tradiciju, a ova ekipa to radi sjajno i uz to sjajno kombinuje etno zvuk sa ostalim žanrovima. Tako ste na primjer mogli čuti “Moj dilbere” u funky/jazz varijanti ili “Ne dodole” sa metal gitarom i slično.

Nakon oficijalnog muzičkog dijela profesor Saša Pavlović se zahvalio svima koji su pomogli da ova sjajna priča postoji i radi. Zahvalnice je dodijelio Ministarstvu za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, Banskom Dvoru, Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, KUD-u “Veselin Masleša” i AAP elektroniksu. Usljedilo je i prestavljanje gostiju, a to je Pjevačka grupa Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci.

“Mi smo publiku večeras vodili kroz jedan kaleidoskop koji vrši transformaciju, znači mi smo kroz tradicionalne pesme sa njihovim originalnim harmonijama ukomponovali sa našim melodijama. Mi se bavimo ne samo očuvanjem srpske već i balkanske tradicije i muzike. “Iva” je već poznata po tom zvuku, koji se u svetu zove “world music” ili “ethno fusion”, publika tu može da čuje melodije koje mi citiramo iz raznih umetnosti kao što je rok, džez i druge”, rekao je profesor Saša Pavlović.

On je dodao da je publika imala priliku da uživa u repertoaru ljubavnih pjesama, te da je program bio pripremljen za sve generacije.

“Večeras je publika uživala u repertoaru ljubavnih pesama, bilo je tu i za mlađu populaciju, i za penzionere, nekih paganskih i hrinšćanskih pesama. Svaki član “Ive” nebitno da li je na instrumentu ili vokal je vrhunski, i mi držimo do kvaliteta i drago mi je da to publika prepoznaje”, rekao je profesor Pavlović za Eho-portal. 

Takođe, pričali smo i sa Sarom Ćuković o tome kako je bilo nastupiti pred banjalučkom publikom i o tome šta nas od “Ive” očekuje u budućnosti.

“Ja se osjećam fenomenalno. Jedno predivno iskustvo sa predivnim ljudima. Sutra imam posljednji koncert u Doboju iz ovog projekta a od “Ive” nas očekuje mnogo koncerata u sljedećoj godini”, rekla je Sara za Eho-portal.

Ekipu Etno grupe “Iva” čine Saša Pavlović (klavijature, vokal), Marijana Simić ( vokal) Žaklina (Vučenović) Gligorić, (vokal), Lejla Handukić (vokal), Emina Keskinović (vokal), Sara Ćuković (vokal) Dajana Desnica, (vokal) Stojana (Kučuk) Marjanović (violina, vokal) Marko Kovačić (bas gitara, vokal) Igor Jović (gitara, vokal), Saša Ristić (bubanj, vokal) Milan Kosić (perkusije, vokal) Dejan Đurković (muzički producent) priredili su sjajnu zabavu za prepunu koncertu salu Banskog dvora.

Etno grupa ”Iva” osnovana je 2004. godine u Doboju kao vokalno-instrumentalni ansambl. Ime je dobila po ljekovitoj travi iva (lat. teucrium montanum) koja raste na obližnjoj planini Ozren. Idejni tvorac i umjetnički rukovodilac je prof. Saša Pavlović.

Etno grupa ”Iva” ima za cilj očuvanje tradicionalnog srpskog muzičkog blaga u originalnom obliku ali i kroz moderne  aranžmane u stilu world music (ethno fusion). Na repertoaru etno grupe “Iva” nalaze se vokalna i vokalno-instrumentalna djela prvenstveno iz oblasti srpske narodne i duhovne muzike, ali i tradicionalne muzike drugih naroda sa prostora Balkana.

Etno grupa “Iva” je održala veliki broj koncerata i nastupa na raznim manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Na kraju, etno grupa “Iva” se trudi da na svojim koncertima opravda narodnu izreku “Trava iva od mrtva pravi živa!”.

Zoran MATIĆ

Foto: Facebook/Banski Dvor

);