Home > Muzika > Eho izvještaj: “Rammstein” u Beču

Eho izvještaj: “Rammstein” u Beču

Sinoć je u Beču na “Ernst Happel” stadionu održan prvi od dva uzastopna koncerta njemačkih metal legendi, benda “Rammsetin”.

Podsjetimo se, bend je u tekućoj godini na stadionskoj turneji povodom
promocije novog albuma, a ono što je zanimljivo za ovu turneju je to da se rasprodala za svega četiri dana. Naknadno su najavljeni koncerti jer armija obožavaoca nije uspjela doći do karata, te su dodani koncerti sa personalnim ulaznicama. Ovakvo interesovanje ekipa “Rammsteina” je i opravdala.

Koncert benda je najlakše i najslikovitije opisati kao dva sata žestokog i nepredvidivog seksa između vas i osobe koju volite a niste je dugo vidjeli. Ono kao vi mornar pa vas ona čeka.

U 20.30 počinje nastup uz strandardnu klasičnu muziku, te se na bini ukazuje bubnjar koji označava početak koncerta, a prati ga eksplozija tako jaka da je publika sinhronizivano odreagovala. Znali smo šta nas čeka, šou na bini koja podsječa na fabriku na jugu Černobila, festival pirotehnike i vatre.

Ređaju se hitovi a publika u glas pjeva.”Was ich liebe” počinje šou, za njom “Links 2 3 4”, “Mein hertz brent”, “Puppe”, “Tatto” su samo neke od pjesama koje su oduševile publiku. Budući da je u pitanju promocija albuma, bilo je dosta novi pjesama koje je publika odlično prihvatila. Na primjer “Radio” i
“Diamant” su otpjevani u glas. Dok “Deutchland” ona najpoznatija sa novog albuma je prvo puštena od strane di džeja dok su članovi benda plesali u “Kraftwerk” stilu, da bi je kasnije odsvirali na oduševljenje svih prisutnih.

Na red dolazi stari “ljudožderski” hit “Mein Teil” i neizbježno kuvanje klavijaturiste u ogromno kotliću koji je iznesen na binu, uz konstantno održavanje vatre uz brenere i sve što tome pripada.

Sledeća je “Du hast” sa istom onom energijom kao kad je izašla, možete zamisliti 50 hiljada ljudi koji proživljavaju ovaj hit kao jedna duša, nakon nje “Sonne”. Kraj seta je akustičan uz “One dich” jedna od onih koncertnih pjesama, svi u glas, sa upaljačima i emocijom koja se samo može sakriti u metal muzici.

Usljedilo je iznenađenje, odjednom prelaze na improvizovanu binu u centru stadiona, izvode klavirsku verziju pjesme “Engel”, te se nakon toga preko publike čamcima prevoze do stejdža da bi sledeća pjesma “Ausländer” još više dobila na značaju i aktuelnosti.

Publiku časte sa “Du riechst so gut” i “Pussy” tokom koje frontmen jaše ogroman metalni penis kojim šprica po publici na opšte oduševljenje svih (znam koliko je pogrešno ali to je činjenično stanje). Kraj koncerta je rezervisan za “Ich Will” i “Rammstein”, pozdravili su se od nas, zahvalili se na dolasku i pažnji koju smo posvetili njihovom spektaklu.

Predlažem vam da ovaj bend pogledate uživo, nema veze da li ih slušate ili ne, da li ih razumijete ili ne, jednostavno ovo je jedinstven spektakl. Sledeći koncert koji je nama u blizini je 25. maja naredne godine u Klafenfurtu, pa izvolite.

Zoran MATIĆ

You may also like
Prateći program drugog po redu Nektar Garden Fest-a: Izložba strip radova!
Večeras koncert Zlatana Stipišića Gibonnija na banjalučkoj tvrđavi Kastel
Sve je spremno za večerašnji koncert Dubioza kolektiv u Banjaluci
LET 3 za EHO: “Publika nas gura naprijed, a što se tiče srama, takvih trenutaka se ne sjećamo”
);