Home > Muzika > Eho Izvještaj: Oprostili smo se sa bendom “Deep Purple”

Eho Izvještaj: Oprostili smo se sa bendom “Deep Purple”

Sinoć je u Štark Aeni u Beogradu publika imala priliku da uživa u koncertu legendarnog benda “Deep Purple” koji je trenutno na oproštajnoj turneji i promociji albuma “Infinity”.

Godinama već postoji fenomenalna energija između publike na Balkanu i ovih legendarnih rokera, a i to je Ian Gilan potvrdio kada je rekao “Divno je ponovo doći među normalne ljude”.

Na samom početku moramo nešto razjasniti, članovi benda su veoma stari, mnogo stari, toliko stari da u njihovim godinama ako odem do supermarketa biću veoma sretan. Gilanov vokal nije u sjajnoj formi, ali je savršen i ima onu iskrenu energiju koja nije bila baš najprisutnija u nekim prošlim nastupima i to me jako obradovalo.

Prepunu Štark Arenu zagrijali su momci iz benda “Monster Truck”, koji su odličnom i energičnom svirkom pripremili publiku za šou. Ono što je standard za “Purple”, je činjenica da počinje na vrijeme i to je nešto što mnogi mogu od njih naučiti.

 U 21 čas publika je krenula aplaudirati i na bini se pojavio bubnjar Pajs, nevjerovatni dedica koji ultra savršeno svira bubnjeve već decenijama i kreće “Highway star” i opšte ludilo u Areni. Redali su se hitovi poput “Bloodsucker”, “Demon’s eay”, “Sometimes i feel like screaming”, “Lazy”, “Pictures of home”, “Time for bedlam”, a bend je bio sve savršeniji i savršeniji.

Džon Lord je jedna od najupečatljivijih figura rokenrola, osnivač benda i čovjek koji je oduševljavao svakim tonom na klavijaturama. Nažalost, Bog ga je pozvao u nebesku simfoniju prerano te je jedan predivan momenat na koncertu bio izvođenje pjesme “Uncommon man” koja je snimljena njemu u čast, i pojavljivanje njegovog lika na video binu.

Publika je uživala u fenomenalnom solu gitariste Stiv Morsa, kao i u predivnoj solo predstavi klavijaturiste Don Erija koji je iz solo tačke maestralno prešao u hit “Perfect strangers” na opšte oduševljenje svih. Sledeći hit je “Space Truckin” i naravno za kraj bezvremenski hit, pjesma za sva vremena, hit sa jednim od najpoznatijih gitarskih rifofa a to je “Smoke on the water”, a publika je u glas pjevala.

Naravno da nismo dopustili da se oprostimo bez bisa, tako da su se momci vratili i odsvirali “Hush” pjesmu sa kojom je njihova karijera počela. Nakon ovog hita basista Rodžer Glover počastio nas je sjajnom solo dionicom na bas gitari, Glover je inače jedan predivan i sjajan nasmijani i iskreni roker i pravo je uživanje gledati ga na bini.

Rastanak se desio uz hit “Black night” i najljepše želje, aplauze i osmjehe. I eto to je bilo to što se tiče ovih sjajnih rokera, nakon ove turneje uklesaće se u neku stijenu kao na “In Rock” albumu i tu će ostati kao spomenik iskrenom i pravom rokenrolu.

Zoran MATIĆ

Naslovna foto. Headliner.rs

You may also like
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
Novim singlom ‘Nitko osim nas’ Vatra poziva na
“Živjeti slobodno”: “Letu štuke” 11. maja u Klubu studenata Banjaluka
);