Home > Muzika > Eho Izvještaj: Oprostili smo se sa bendom “Deep Purple”

Eho Izvještaj: Oprostili smo se sa bendom “Deep Purple”

Sinoć je u Štark Aeni u Beogradu publika imala priliku da uživa u koncertu legendarnog benda “Deep Purple” koji je trenutno na oproštajnoj turneji i promociji albuma “Infinity”.

Godinama već postoji fenomenalna energija između publike na Balkanu i ovih legendarnih rokera, a i to je Ian Gilan potvrdio kada je rekao “Divno je ponovo doći među normalne ljude”.

Na samom početku moramo nešto razjasniti, članovi benda su veoma stari, mnogo stari, toliko stari da u njihovim godinama ako odem do supermarketa biću veoma sretan. Gilanov vokal nije u sjajnoj formi, ali je savršen i ima onu iskrenu energiju koja nije bila baš najprisutnija u nekim prošlim nastupima i to me jako obradovalo.

Prepunu Štark Arenu zagrijali su momci iz benda “Monster Truck”, koji su odličnom i energičnom svirkom pripremili publiku za šou. Ono što je standard za “Purple”, je činjenica da počinje na vrijeme i to je nešto što mnogi mogu od njih naučiti.

 U 21 čas publika je krenula aplaudirati i na bini se pojavio bubnjar Pajs, nevjerovatni dedica koji ultra savršeno svira bubnjeve već decenijama i kreće “Highway star” i opšte ludilo u Areni. Redali su se hitovi poput “Bloodsucker”, “Demon’s eay”, “Sometimes i feel like screaming”, “Lazy”, “Pictures of home”, “Time for bedlam”, a bend je bio sve savršeniji i savršeniji.

Džon Lord je jedna od najupečatljivijih figura rokenrola, osnivač benda i čovjek koji je oduševljavao svakim tonom na klavijaturama. Nažalost, Bog ga je pozvao u nebesku simfoniju prerano te je jedan predivan momenat na koncertu bio izvođenje pjesme “Uncommon man” koja je snimljena njemu u čast, i pojavljivanje njegovog lika na video binu.

Publika je uživala u fenomenalnom solu gitariste Stiv Morsa, kao i u predivnoj solo predstavi klavijaturiste Don Erija koji je iz solo tačke maestralno prešao u hit “Perfect strangers” na opšte oduševljenje svih. Sledeći hit je “Space Truckin” i naravno za kraj bezvremenski hit, pjesma za sva vremena, hit sa jednim od najpoznatijih gitarskih rifofa a to je “Smoke on the water”, a publika je u glas pjevala.

Naravno da nismo dopustili da se oprostimo bez bisa, tako da su se momci vratili i odsvirali “Hush” pjesmu sa kojom je njihova karijera počela. Nakon ovog hita basista Rodžer Glover počastio nas je sjajnom solo dionicom na bas gitari, Glover je inače jedan predivan i sjajan nasmijani i iskreni roker i pravo je uživanje gledati ga na bini.

Rastanak se desio uz hit “Black night” i najljepše želje, aplauze i osmjehe. I eto to je bilo to što se tiče ovih sjajnih rokera, nakon ove turneje uklesaće se u neku stijenu kao na “In Rock” albumu i tu će ostati kao spomenik iskrenom i pravom rokenrolu.

Zoran MATIĆ

Naslovna foto. Headliner.rs

You may also like
Kolja i Grobovlasnici 9. juna u Banjaluci
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
Kanda, Kodža i Nebojša u subotu 01. aprila u banjalučkom Klubu studenata
Plan B FEST u Banja Luci 21. i 22. aprila!
);