Home > Muzika > Drugo veče džez praznika u Nišu

Drugo veče džez praznika u Nišu

Petak veče na “Nišville jazz festivalu” proteklo je u dobroj zabavi, fenomenalnim koncertima, nekoj iskrenoj i pozitivnoj energiji koja se osjetila na čitavoj tvrđavi, a kao i uvijek veliki broj posjetilaca šetao se od stejdža do stejdža i uživao u programu.

Pored muzike, Nišvil nudi dosta zanimljivih sadržaja koji će okupirati vašu pažnju, projekcije filmova, nijemi filmovi, književne večeri i još dosta toga. Ono što je mene iznenadilo je postavka “Striporama” koja obuhvata strip crtače koji su se potrudili da čuvene junake stave u Niš. Tako možete vidjeti kako Spajdermen skače sa tvrđave, Panišer čuva Ćele kulu, Dilan Dog šeta centrom Niša ili kako Betmen sa spomenika oslobodiocu vreba svog najvećeg protivnika Džokera.

“Earth and sky” stejdž nas je ove večeri počastio sa sjajnim koncertima u kojima je prepun plato uživao. Veče je otvorio Macin Parter trio ft .Jakub Miceracki, nakon njega nastupio je Sun Dew.

Treća na binu izlazi Malina Moe. Nevjerovatna, sexipilna, iskrena, energična bluz džez gitaristkinja i pjevačica iz Amerike. Šou počinje tako što se svirajući prošetala kroz publiku i popela na stejdž gdje ju čekao sjajan bend. Nevjerovatna interakcija benda između sebe i sa publikom. Počastila nas je odličnom svirku i iskrenim tonovima koje ova žena izvlači iz Fender gitare. Zahvalila se publici uz poruke ljubavi i oprostila se od nas uz obradu Džimi Hendrixa „Foxy Lady“.

Zanimljivo je da je ljevoruka i da svira takvog fendera, baš kao i Hendrix. Razgovarali smo sa Malinom o njenom nastupu i o tome kako se osjeća u Srbiji.

“Prezabavno! Svi su srećni, uživaju, sjajna interakcija sa publikom. Volim vidjeti srećne ljude u publici, definitivno bi željela ponovo doći. Jedino što je prevruće, mislim da sam se prehladila, ali vrijedilo je. Predivna zemlja, sa divnim ljudima. Radujem se novom dolasku i upoznavanju novih dragih ljudi”, rekla je Malina Moe za Eho-portal.

Nakon njenog koncerta pripala nam je čast da slušamo Kristijana Skota. Njegov nastup se ne može nazvati koncertom već predavanjem o tome kako ustvari muzika može da zvuči. Kombinacijom svoje etno kulture i džez standarda i postulata, uz svoj bend održao je “masterclass”. Nekoliko puta je spomenuo kako su ljubav, muzika i uvažavanje drugog i drugačijeg najvažniji. Nakon ovog sjajnog nastupa razgovarali smo sa Kristijanom o tome šta misli o Nišvilu i Srbiji.

“O čovječe, ovo je predivno, publika je sjajna, sa preslatkom energijom, opušteni, srećni, sjajan šou. Predivna zemlja, predivan grad sa sjajnim i iskrenim ljudima. Dugo se nisam osjećao ovako dobro došao. Ja sam iz Amerike kod nas je to drugačije, ako znaš na šta mislim, ovo je stvarno rijedak osjećaj”, Rekao je Kristian Skot za naš portal.

Publika koja se odlučila uživati na hip hop stejdžu najviše se radovala nastupu TBFa, u glas su pjevali hitove i zabavljali se uz iskrenu žurku kakvu ovi momci svaki put prirede.

Kraj programa na “Earth and sky” stejdžu je pripao legendarnom sastavu  “Israel Vibration and Roots Radics”. Poslije otkazivanja nastupa Jo Mersa Marleya, pa zatim i nemogućnosti angažovanja sastava Morgana Heritage, a onda i još jednog otkazivanja i to poslije potpisanog ugovora (Horace Andy), što se sve događalo u prethodna tri dana  – “Nišville jazz festival” je kao “četvrtu sreću” uspio da bukvalno u posljednjem trenutku organizuje nastup koji je spram rejtinga izvođača – mnogo više od “adekvatne zamjene”  za one koji su otkazali. I na taj način smo uživali uz sjajnu rege zabavu, koja je nosila publiku uz dobru energiju i završila ovo veče u pozotivnoj energiji.

Zoran MATIĆ

You may also like
Freshwave 2024: I Adana Twins ovog ljeta na Kastelu!
Za 4 dana počinje Music Fest Zlatna Nit – Najisčekivaniji rock festival godine
Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
);