Home > Muzika > Danas Johnny B. Good slavi rođendan: Kako je “dječak sa sela” zauvijek promijenio rokenrol

Danas Johnny B. Good slavi rođendan: Kako je “dječak sa sela” zauvijek promijenio rokenrol

Jedan od apsolutnih klasika rokenrola, pjesma “Johnny B. Goode” Čaka Berija, objavljena je na današnji dan – 31. marta 1958. godine.

Napisana 1955. godine pjesma govori o nepismenom “dečku sa sela” iz okoline Nju Orleansa, koji svira gitaru “kao da zvoni zvono” i koji bi jednog dana mogao da se proslavi (“Maybe someday your name’ll be in lights”).

Beri je otkrio da je pjesma dijelom autobiografska i da je u originalu pjesme Džonija zamislio kao “colored boy” (obojenog, crnog dječaka). Kasnije je promijenio riječ “colored” u “country boy” (dečko sa sela), jer se inače ne bi puštala na radiju. A onda se vjerovatno ne bi ni popela na američke top liste šest nedjelja kasnije i vremenom postala jedna od ikoničnih rokenrol pjesama.

Ne samo to, da je riječ o autobiografskoj pjesmi govori i sam naslov, jer je Beri odrastao na adresi 2520 Goode Avenue u Sent Luisu. Pjesmu je dijelom inspirisao i Džoni Džonson, koji je svirao klavir u Berijevom bendu.

Beri je napisao još četri pjesme u kojima se pojavljuje lik Džoni Bi Gud – “Bye Bye Johnny”, “Go Go Go”, “Johnny B. Blues” i “Lady B. Goode”. Takođe je jedan od svojih albuma, na kome se nalazi intrumental od skoro 19 minuta, nazvao “Concerto in B. Goode”. Pjesma je 1980-ih vratila popularnost zahvaljujući filmu “Povratak u budućnost”, kada junak filma Marti na maturi svojih roditelja svira i pjeva hit koji tek treba da bude objavljen.

Izvor: telegraf.rs

);