Home > Muzika > Dalibor Mrša: Punk scena ne zavisi samo od bendova, već i od publike

Dalibor Mrša: Punk scena ne zavisi samo od bendova, već i od publike

Muzički festival “Motherpunkers 2019” koji proslavlja punk zvuk, održaće se u prostorijama kluba DKC Incel 31. maja i 1. juna. Na ovom dvodnevnom prazniku za ljubitelje alternativnog zvuka, nastupiće sastavi “Subversion BL”, “The Shejvers”, “Skupljeni na brzinu”, “Dick is Dead”, “ISPAD!”, “Gužva u bajt”, “Kontradiktorna predispozicija” i grupa “Ponte de Carla”.

U razgovoru za “Eho-portal”, organizator manifestacije i frontmen benda “Subversion BL”, Dalibor Mrša govori o najavljenom festivalu, značaju kojeg on nosi za punk muziku, kao i izazovima sa kojima se kao organizator trenutno suočava. “Punk is not dead”, naglašava Dalibor Mrša i ističe da je to osnovna poruka, a svi koji su u punk priči znaju šta je punk i šta mogu da očekuju od bendova! Beskompromisnu energiju, dobro druženje i dobru svirku.

EHO: Po čemu je ovaj festival specifičan i šta publika može da očekuje?

MRŠA: Punk festivala kod nas nema, ili ih nije bilo godinama i rekao bih da je to prva specifičnost. Druga je, da nam na festival dolaze bendovi iz regiona od kojh će neki prvi put da nastupe u Banjoj Luci. Mogao bih ovako i dalje da nabrajam, ali suština priče je u tome da festivala kod nas ima, međutim, mi nemamo festivale koji bi promovisali jedan muzički žanr, u ovom slučaju punk u njegovim različitim pravcima i podžanrovima, tako da je to zapravo osobenost ovog festivala. U dvije večeri festivala predstaviće nam se izuzetno dobri bendovi od kojih većina iza sebe ima izdate albume, spotove, ogorman broj nastupa u zemlji i inostranstvu i kako je to svojstveno za punk publika može da očekuje ogromnu količinu pozitivne energije sa bine, a na publici je da na tu energiju uzvrate dobrim prijemom i dobru emociju pošalju nazad na binu.

EHO: Šta mislite o zastupljenosti punk muzike na našoj sceni, i koliko je njena promocija važna?

MRŠA:  Da je punk kao subkultura na svim marginama društva nije ništa novo, a nije ni novo da su punk bendovi uglavnom izolovani, ili stidljivo zastupljeni na sceni. Vjerujem da je razlog tome i u samim bendovima koji se moraju potruditi da budu zastupljeni, jer danas više nego ikad potpuno druge “vrijednosti” dolaze do izražaja. Nažalost, zatrovani smo degenerisanim muzičkim izražajima i formama koji sa muzikom gotovo da nemaju dodirnih tačaka, u smislu muzike kao umjetnosti, ali se kroz te forme promovišu potpuno izvitoperene poruke, koje opet, šta god mi mislili o tome, lako nalaze put do publike. Punk bendova u javnim nastupima i u medijima ima veoma malo i ovaj festival je svakako pokušaj da se takva situacija počne mijenjati.

EHO:  Šta spremate za Vaš nastup, i da li će publika moći čuti neki novi materijal?

MRŠA: Što se tiče našeg benda “Subversion BL”, publika je već mogla da čuje sve naše autorske pjesme, i ovog puta ćemo nastupiti u najkraćem mogućem obimu, da bismo dali više prostora ostalim bendovima, koji su ipak naši gosti. Neka se oni pokažu u što većem obimu, jer publici je to jedinstven prilika da vidi sve ove bendove na jednom mjestu.

EHO:  Objavili ste video spot i pjesmu Naši heroji, kako ste zadovoljni „prolaskom“ kod publike?

MRŠA: “Naši heroji” su samo sticajem okolnosti izašli u eter kao prvi singl i spot. Naš plan je bio da prvo lansiramo singl pod nazivom “Subverzija”, ali kada smo krenuli sa snimanjem spota za ovu pjesmu, snimatelj je predložio da odmah uradimo kadrove i za “Naše heroje”. Ispostaviće se kasnije da zbog tehničkih problema “Heroji” mogu biti gotovi prije “Subverzije” i tako su oni prvi ugledali svijetlo dana. Iskren da budem, imajući u vidu da je ta pjesma jedna od naših, da se izrazim laički, najblažih numera, bez neke žestine, očekivao sam kritike “pankera puritanaca”, međutim, prijem je bio i više nego dobar. Ono što nam je kao bendu bilo značajno je, između ostalog, mišljenje našeg prijatelja Saleta Verude koji je osim primjedbe da je uvod u pjesmu nepotrebno dug, dao veoma pohvalne komentare za naš prvi singl. Pa eto, onda neću ni ja biti previše samokritičan. Na youtube se nalaze već komentari slušalaca pa koga zanima neka presluša pjesmu i pogleda spot, komentariše, pročita komentare drugih, kako god, sve je to dobro za rad benda.

EHO:  Kada je u pitanju festival, šta su vam trenutno najveći izazovi u organizaciji?

MRŠA: Finansije. U ovoj vrsti muzike love nema i to je već opštepoznata stvar, ali evo uprkos svemu imaćemo i pomoće nekoliko sponzora, a to su Koda 95 Slovenija, Koda 95 Srbija, Ondina s.p. Šipovo, Banjalučka pivara i Gorštak zanatska pivara. Kada dobijete pomoć u pivu barem za bendove, to je već nešto, ako vam neko pomogne u štampanu majica i to je već nešto, a u tom smislu da pomenem i GBT, koji nam je u tom pravcu pružio podršku. Ostalo je već daleko lakši dio posla. Međusobna komunikacija bendova je odlična i svi su željni svirke, tako da kada se premosti ova finasijska prepreka sve ide lakše.

EHO:  Možemo li se nadati da će sam festival postati tradicija i neka vrsta utočišta za sve ljubitelje alternativnog zvuka?

MRŠA: To ćemo da vidimo. Želja svakako postoji, i ovo je prvi korak u tom pravcu. Bilo bi dobro da imamo opremljeniji prostor za to, da takav događaj bude porepoznat i od strane Grada Banja Luka, a sve i da se to ne desi, radićemo na tome da ovo što smo započeli ima trajniju kategoriju.

EHO: Šta poručujete publici koja se sprema da dođe na ovaj praznik punk zvuka u klubu DKC?

MRŠA: Punk is not dead. To je osnovna poruka, a svi koji su u punk priči znaju šta je punk i šta mogu da očekuju od bendova, beskompromisnu energiju, dobro druženje i dobru svirku. Hajde da ono čime smo svakodnevno bombardovani izbacimo iz sebe barem za jedan vikend, da ponesemo pozitivne utiske sa festivala i da nastavimo da se tako družimo i ubuduće. Dođite i podržite bendove, jer to koliko će punk opstajati na sceni ne zavisi samo od bendova, nego i od publike koja će da bendove prati i podržava.

Festival “Motherpunkers 2019” svoja vrata će otvoriti svim posjetiocima 31. maja i 1. juna sa početkom u 21 čas. Ulaz na ovu dvodnevnu manifestaciju će se naplaćivati po cijeni od 8KM. Organizator i domaćin festivala je bend “Subversion BL”

Razgovarao: Zoran MATIĆ

You may also like
Za 4 dana počinje Music Fest Zlatna Nit – Najisčekivaniji rock festival godine
Music Fest “Zlatna nit”: Najavljen najsvježiji festival regije
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
Veliko interesovanje za ovogodišnji Nektar OK Fest 2023
);