Home > Muzika > Bob Geldof za Eho: “Dođite na Nišville na pravu irsku žurku”

Bob Geldof za Eho: “Dođite na Nišville na pravu irsku žurku”

Večeras na Nišville jazz festivalu na “Earth and sky” stejdžu nastupa legenda rokenrol scene Bob Gledof. Čovjek sa izuzetnom karijerom i jedna od ličnosti koja je zadužila ljubitelje kvalitetne muzike zauvijek. Organizator je “Live Aid”, jednog najvećih rok festivala ikada, jedini čovjek koji je okupio “Pink Floyd”, veliki humanitarac i veliki čovjek. U razgovoru za Eho-portal, ovaj slavni muzičar govori o najavljenom nastupu u Nišu, humanitarnom radu kao i o okupljanju “Pink Floyda”

“Tokom mog nastupa na džez festivalu u Štutgardu sam čuo za “Nišville”, oni su govorili o vašem festivalu. Govorilo se o fuziji irske tradicionalne muzike i džeza, iskreno ne mogu zamisliti ništa gore od toga, jer je irska muzika “oštra” a džez je i u najprimitivnijoj formi elegantan, jedina osoba koja je uspjela u tom spajanju je Van Morison. U mojoj ličnoj istoriji više sam bio okrenut bluzu, jer sam sa 15 godina svirao sa Džo Li Hokerom u jednom pabu. Još uvijek sviram sa “Bootown rats”, prošle sedmice smo objavili album, ali kad želim nešto iskreno i više emotivnije nastupam sa svojim bendom još od 1996. godine, a oni su vam poznati jer ste ih već gledali na “Nišvillu”. Tako da večeras zbog vrućine, zbog toga što je kraj festivala, zbog ljubavi priredićemo je*benu zabavu”, Rekao je Geldof.

EHO: Godinama se bavite humanitarnim radom, nesebično pomažete drugima, koji je Vaš motiv pokretač?

GELDOF: Važno je shvatiti da niko ne može ništa sam. Nijedna zemlja ne može sama rješiti problem globalnog zatopljavanja ili ekonomije. Veliki problem je i nacionalizam, ja sam Irac ja razumijem nacionalizam, vi ste Srbi vi ga veoma dobro razumijete. Ako se pogrešno koristi može biti veoma opasan. Svi treba da se ujedinimo i onda možemo učiniti svijet boljim. Nažalost sa današnjim političarima nema kompromisa i ide se direktno ka uništenju svijeta. A rješenje je jako jednostavno, iskorijeniti siromaštvo.

EHO: Poznato je da zahvaljući Vama publika je mogla još jednom da čuje kultni “Pink Floyd”, u kakvim ste odnosima sa bendom, i otkud Vaš angažman u filmu “The Wall”?

GELDOF: Ja sam je*eno mrzio “Pink Floyd”, ali sam potajno slušao njihovi muziku da bi danas konstantovao da je “Dark side of the moon” zaista dobar album (smijeh). I dalje sam u dobrim odnosima sa preostalim članovima, ali kao i što oni sami tvrde oni nisu međusobno prijatelji, već sjajni šoumeni. Što se tiče filma “The Wall” ja sam došao do toga angažmana tako što su članovi pogledali neki moj nastup na televiziji, a zanimljivo je da je glavna uloga bila rezervisana za njihovog frontmena Rodžera Watersa, ali tu ideju su odbacili preostali članovi “Pink Floyda”. Zapravo ja sam dobio ovu ulogu zato što sam fantastičan glumac (smijeh).“

EHO: Nedavno je izašao film “Boemska rapsodija”, koji je usko vezan za “Live Aid”, da li ste ga gledali i kako Vam se dopao?

GELDOF: Nisam pogledao film, jer ne želim da vidim kako neko glumi mene. Ja sebe glumim 24 sata i to mi je previše. Drago mi je zbog Brajana i Rodžera što je ovjekovječen put grupe “Queen”, i što će Rodžer zaraditi još novca.

Nakon intervjua našao je vremena da ćaska sa nama, i da podijeli nekoliko autograma onima koji su donijeli ploče. Podsjećamo da će ovaj slavni muzičar nastupiti večeras na “Nišville” festivalu.

Razgovarao: Zoran MATIĆ

You may also like
Stereo Banana u novom spotu pokazuje kako će izgledati Niš za 100 godina (VIDEO)
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
Rok Simfonija rasplesala Banjalučane! (FOTO)
Novim singlom ‘Nitko osim nas’ Vatra poziva na
);