Home > Muzika > “Banjalučanke” odmjeravaju glasove u Peruđi

“Banjalučanke” odmjeravaju glasove u Peruđi

Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema, Ženski kamerni hor “Banjalučanke” nalazi se pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na Internacionalnom horskom takmičenju “Voices for Peace”, koje će u organizaciji Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musica Mundi” biti održano u italijanskom gradu Peruđa od 1. do 5. maja.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta, profesora Mladena Matovića, “Banjalučanke” će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom i licenciranom međunarodnom takmičenju, koje će okupiti više od 20 horova iz čitavog svijeta (Rusija, Finska, Italija, Grčka, Kina, Slovačka, Švajcarska, Avganistan…). Sve horove će ocjenjivati internacionalni stručni žiri, sačinjen od svjetskih kompozitora i eksperata za horsku muziku.

“Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i republike na jednom ovakvom takmičenju i kao uvijek do sada, daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora”, kazao je Matović.  On dodaje da je, iako su od strane ovdašnje javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi hora, nezahvalno davati bilo kakve prognoze jer, kako ističe, ljepota muzike kao “vremenske umjetnosti”  upravo leži u tome što nijedan nastup ili bilo koje izvođenje neke kompozicije nikad nisu u potpunosti isti.

Matović je posebno zahvalio pokroviteljima ovogodišnje koncertno-takmičarske sezone hora – Kabinetu predsjednika Republike Srpske i  gradu Banjaluka, te svim drugim prijateljima ansambla bez čije svesrdne i kontinuirane podrške ne bi uspjeli u svojoj dugogodišnjoj misiji kulturne i globalne afirmacije naših prostora.

izvor: Nezavisne novine

You may also like
Humanitarna akcija „Umjetnost koja nikome ne treba“ sutra u Domu omladine u Banjaluci
Pridružite se trećem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ na Kastelu
Antievrovizija Mortal Kombata 18. maja na Beogradskom sajmu…
Dan Evrope i Freshwave: Oxia, Lexx i drugi na Kastelu
);