Home > Muzika > Banja Luka Fest: Veče premijera na tvrđavi Kastel

Banja Luka Fest: Veče premijera na tvrđavi Kastel

Počeo je prvi Banja Luka Fest. Ovaj predivni festival pored toga što će Banja Luci u pet dana priuštiti neke nezaboravne koncerte, uspio je banjalučki tvrđavu Kastel učiniti grandioznom i spektakularnom koncertnom arenom kako joj i priliči.

Crveni tepih i zvanice, nasmijana publika željna dešavanja i koncerata, vrhunska muzika, ambijent u koji ćete se zaljubiti su samo neki od epiteta koje možemo ovako “na prvu” prikačiti ovom festivalu.

Uvodni dio program je bio rezervisan za malo modernog baleta i čuveni hit “Show must go on” , a nakon toga uslijedila je glavna tačka večeri. Koncert Stefana Milenkovića i kamernog orkestra “Camerata” iz Novog Sada.

Gudački orkestar predvođen maestrom Milenkoviće otvorio je “Banja Luka Fest” premijernim izvođenjem jednog od najbrilijantnijih komada 20. vijeka , čuvenim djelom “Carmina Burana” Carla Orfa, u aranžmanu Ane Krstajić.

Ovo je prvi put u svijetu da se ovo djelo izvodi i zato kažem da je Banja Luka sinoć imala dvije premijere jer ovom gradu to i priliči, a ekipa iz Banja Luka Festa to razumije. Prije izvođenja ovog djela maestro na violoni počastio je publiku izvođenjem dijela Sindinga, Gershwina, Piazzolle i grupe Queen. Za nas koji smo nepoponovljivi ljubitelji rokenrola zvuka ma na kakav koncert otišli, to izvođenje Boemske rapsodije je posebno oduševljenje.

“To će biti novi projekt Carmina Burane, poznate opere, mada bih rekao da je i više od opere. To je jedan scenski događaj koji je napisao Carl Orff prema spisima iz srednjeg vijeka, koji su pronađeni u benediktinskom manastiru u Bavarskoj. Jedva čekam da se popnemo na scenu da zasviramo i zajedno proslavimo povratak normalnom životu” – istakao je Stefan Milenković, govoreći o nastupu na prvom izdanju Banja Luka Festa.

Pojasnio je na samom koncertu kako ovo djelo slavi život, tako da i nije bilo boljeg načina nego se baš sa djelom “Carmina Burana” vratiti normalnom životu. Publika je pomno ispratila koncert, uživala u svakom trenutku i maestralni nastup nagradila gromoglasnim aplauzima.

Senzacionalan kraj koncerta ispratio je vatromet koji je osvijetlio i tvrđavu i grad na Vrbasu, a ja se iskreno nadam da ćemo ovaj vatromet i ovaj nevjerojatni festival gledati svake godine, te da će to postati dio identiteta našeg divnog grada. Kako reče Marija Kilibarda na odjavi ove prve večeri : “Banja Luka Fest, zaista jeste mjesto dobrih susreta. “ Nemojte zaboraviti da posjetite još neki od koncerata koji nas očekuju na Kastelu sve do subote 10.7. kada se festival zatvara.

Autor: Zoran MATIĆ

Foto: Vedran Ševčuk

You may also like
Novi fosili u Banjaluci: Sanja, Marinko i Zec stižu na tvrđavu Kastel
Morcheeba prvi najavljeni headliner Demofesta
Kolja i Grobovlasnici 9. juna u Banjaluci
“Rock El Clasico” na Kastelu: Stefan Milenković i Nele Karajlić zatvorili Plan B Fest
);