Home > Muzika > Banja Luka Fest i Amira Medunjanin jači od nevremena

Banja Luka Fest i Amira Medunjanin jači od nevremena

Sinoć je održano treće veče Banja Luka Festa, koje je proteklo uz koncert Amire Medunjanin. Prije nego ispričamo kako je bilo na koncertu par servisnih informacija. Koncert je bio rasprodan, tako da je interesovanje bilo zaista veliko. Druga važna stvar je da je od 19h kiša padala kao da nema sutra, prolom oblaka koji je izgledalo kao da neće stati. Ekipa festivala nije željela otlazivati koncert, pogotovo ne zbog hiljada ljudi koji su čekali po toj istoj kiši ispred tvrđave. Onda odjednom, malo prije 21h kiša je prestala, a ekipa festivala se razletila da očisti stolice i pripremi sve za koncert, pustili su ljude i magično veče je počelo, tako da je kiša i dobro došla da malo rashladi.

Amira Medunjanin je nastupala sa simfonijskim orkestrom Vojvodine. Izlazak Amire na scenu ispraćen je aplauzima i ovacijama, publika je sa oduševljenjem čekala ovaj koncert, a imala je i šta da čeka. Koncert je započela pjesmom “Svirajte mi tiho tiše” i to je jedan od onih trenutaka kad hiljade šute, a čujete samo njen nevjerojatni vokal. Takođe, gost na koncert je bio I čuveni pijanista Bojan Zulfikarpašić. Uslijedile su pjesme “Rane moje”, “Kad se voli, što se rastaje”, “Moj dilbere”, “Ja nemam prava nikoga da volim”, “ Snijeg pade na behar na voće” a publika je uživala u svakom taktu. Važno je reći da ovo nije bilo veče gdje je dominirao samo sevdah, jer je Amira promovisala svoj album “For him and her” koji se zasniva na pjesmama Tome Zdravkovića i Silvane Armenulić, pa je uz te pjesme pogodila dušu publike, pogotovo kada je na red došla pjesma “Umoran sam od života”.

Amira Medunjanin je istinska diva i čuvar tradicije koja je dio identiteta na Balkanu, jer ovaj prostor karakteriše njegova muzika i taj topli ljudski odnos koji je na zapadu misaona imenica. Shodno toj činjenici Amira se sve vrijeme šalila sa publikom, oduševljavala svojom jednostavnošću i humorom, nekoliko puta je silazila u publiku i pjevala zajedno sa prisutnima. Jedan emotivan momenat je vezan za pjesmu Tome Zdravkovića “Noćas sam tužan, o ciganko moja” koja nije na albumu, ali ju je Amira otpjevala i to prvi put nakon svoje mature kako nam je ispričala.

Mogla je ova noć još dugo trajati, ali finale ove magije bilo uz pjesmu za koju sam se bojao da je neće biti, a koju ja najviše volim u njenom izvođenju. U pitanju je pjesma “Što te nema”, koju je napisao Aleksa Šantić, svojevremeno izvodila Jadranka Stojaković, a Amira izvodi u svojoj verziji na nevjerojatan način. Tako je ovo veče nepredvidivosti I magije završeno. Vidimo se večeras uz spektakularni koncert fado dive Marize.

Tekst: Zoran Matić
Foto: Vedran Ševčuk

You may also like
LUZ KASAL nastupila na BL Festu: Španska diva oduševila Banja Luku
Spektakularno otvaranje drugog Banja Luka Festa
VELIKO INTERESOVANJE ZA BANJA LUKA FEST: Rasprodat koncert Zdravka Čolića, sve manje ulaznica za ostale programe
DVIJE DIVE NA BANJA LUKA FESTU:
Koncerti Josipe Lisac i Luz Kasal 7 i 8. jula
);