Home > Muzika > “Balkan Express” nastupio “bez struje” u Banskom dvoru

“Balkan Express” nastupio “bez struje” u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je akustični nastup kultnog banjalučkog benda “Balkan Express”.

Bend žestokog zvuka, poznat po snažnim i energičnim nastupima odlučio se na malo laganiju varijantu, i to ovaj put potpomognuti “Palladio Strings Quartetom” koji je učinio da ovo bude jedan od onih koncerata koji će grad na Vrbasu dugo pamtiti.

“Poslije dvanaest godina ponovo smo održali “unplugged” koncert sa gostima gudačima i ozbiljnim ženskim vokalima. Svirali smo isključivo naše autorske pjesme u novim aranžmanima koje smo prilagodili Koncertnoj dvorani Banskog dvora”, rekao je gitarista benda Momir Nikić.

Koncert počinje uz frontmena i gitaristu Momira Nikića, a za njim se na bini pojavljuje kompletna ekipa. Stefan Nikić na koncertnom klaviru, Aleksandar Vlajisavljević na bas gitari, Strahinja Nikić na gitari, Dejan Trkulja na bubnjevima, magični ženski vokali Lidija Pajić, Sanja Čolić i Tea Ćolić, i naravno Saša Nikić kao glavni vokal, čovjek nevjerovatnog glasa. Koncert počinje u bluz duhu uz pjesmu “Vozi polako“. Nižu se pjesme poput “Budi moja djevojka“ , “Propast svijeta“ , “Ša la la la“ , “Lovac na keš“ , “Sam i slobodan“ , “Urbana Ana“ , “Ti si ta“ a publika kao hipnotisana dočekuje i ispraća svaku pjesmu aplauzima i ovacijama. Usljedila je pjesma “Robot“ i čista umjetnost u solo tački Stefana Nikića na klaviru, nakon čega se bend povukao sa scene.

Na bini ostaje Saša Nikić a polako mu se pridružuje “Palladio Strings Quartet“, i zajedno izvode “Novi dan“ i tako počinje novo poglavlje koncerta.

“Saradnja, generalno gledano, nas klasičara i tvrdog zvuka uspješno opstaje u našem gradu uprkos raznim strujama hiperprodukcije novonastalih muzičkih trendova. Zahvaljujući tome, nije nam bilo strano da se prilagodimo energiji rokenrol benda i da upotpunimo njihova remek djela našim instrumentima. “Balkan Express” na čelu sa Momirom Nikićem dijelom svi doživljavamo sa dozom respekta što zbog zavidnog muzičkog staža, što zbog sirove emocije u muzici koju prave. Aranžmane već postojećih pjesama prilagodila je Milana Smiljanić i ispunila želje i “Balkan Expressa”, a vjerujem i svih onih koji su večeras došli da budu dio istorije naše rokenrol scene. Ono što je publiku na bini Bankog dvora ove večeri dobila je erupcija dobre muzike koja je potkrijepila svačija čula, a ujedno predstaviti omaž svega onoga što je ovaj bend do sada izgradio i za svaki temelj koji su do sada udarili na našoj sceni. Na tome im hvala”, rekla je Kristina Moconja violistkinja sastava “Palladio String Quartet” pred početak koncerta.

Bend “Balkan Express” zajedno sa “Palladio String Quartetom” na sceni nastavlja sa pjesmama na opšte oduševljenje svih prisutnih. “Riječ po riječ“ , “Gdje je ljubav nestala“ , “Ludi konj“ su samo neke od pjesama koje smo mogli čuti u drugačijim aranžmanima. Takođe, pjesma “Liberta“ ostaće upamćena po nevjerovatnom i moćnom vokalu Lidije Pajić koja je naježila i zapanjila sve prisutne. Naravno, najveći problem ovakvih koncerata je što imaju kraj, a taj epilog došao je uz svima dobro poznatu “Marinu“ nakon čega se Momo vidno ponosan zahvalio svima prisutnima i pozdravio od nas.

Nekulturno bi bilo da ih nismo pozvali na bis, tako da smo ih vratili na binu i kao nagradu dobili pjesmu „Skakač“.

Ono što je najveći uspjeh ovog koncerta i nešto najvažnije je činjenica da su u sali Banskog dvora bila djeca osnovne škole “Miroslav Antić” iz Bistrice, koja su organizovano došla u Banjaluku. Kompletno odjeljenje kojem je klavijaturista benda “Balkan Express”, Stefan Nikić razrednik izrazilo je želju da prisustvuje koncertu i svi su se potrudili da im to bude omogućeno. Djeca su sa oduševljenjem gledala svog nastavnika i sa velikim uspomenama napustila koncert u Banskom dvoru.

“Prezadovoljan sam, publika me nosila kroz čitav nastup, nama na bini je bilo idealno a nadam se da je tako bilo i publici. Vjerovatno ću tek sutra osjetiti stvarno kako je protekao ovaj koncert, ali ovako na „prvu“ mogu reći da je stvarno fantastično bilo“, rekao  je Momir Nikić za Eho po završetku koncerta.

Banjalučki bend “Balkan Express” osnovan je u oktobru 1996. godine. Na samom početku svirali su obrade stranih hitova. Nastupali su po klubovima u Republici Srpskoj i BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji kao i u Italiji.  Godine 1998. godine izlazi prvi autorski album pod nazivom “Preporučeno” u izdanju ITMM Beograd. Album je sniman u studiju “Akademija” BG. Drugi album benda “Ša la la la la” izlazi 2007. godine u produkciji TREND BL. Svoj prvi akustični koncert “Balkan Express” je održao 2008. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora zajedno sa gudačkim kvartetom banjalučke Akademije umjetnosti.

You may also like
KONCERT BENDA „DUBIOZA KOLEKTIV“ 17. JUNA U BANJALUCI
Balkan Ekspres održao koncert u Banskom dvoru
Bend Charna najavljuje promociju novog singla
Banjalučka gitarijada biće održana 5. decembra
);