Home > Muzika > Balkan Express i Palladio String Quartet održali dva koncerta u Banskom dvoru

Balkan Express i Palladio String Quartet održali dva koncerta u Banskom dvoru

U nepredvidivom i teškom vremenu za kulturu kada pandemija virusa korona otežava život u svakom smislu ekipa iz Banskog dvora se trudi da publici i svima koji shvataju važnost kulture priušti sjajan program.

U skladu sa tim održana su dva koncerta u petak i subotu, a nastupili su kultni banjalučki bend “Balkan Express” uz pratnju divne ekipe iz “Palladio String Quarteta”.

Vjerna rok publika ovu kombinaciju mogla je čuti u martu prošle godine, negdje pred početak ove „nove normalnosti“ koja nas je zatekla. Važno je spomenuti da se koncerti u Banskom dvoru održavaju uz sve propisane mjere zaštite i distance. Kako izgleda organizovati manifestacije i održati život ovog kulturnog hrama u ovo vrijeme popričalimo smo sa direktorom Banskog dvora, profesorom Mladenom Matovićem.

“Banski dvor je prva ustanova u Bosni i Hercegovini koja je nakon onog prvog talasa virusa korona počela ponovo sa radom i organizacijom redovnog programa. Bilo je jako teško uspostaviti sve mjere, obezbijediti fizičku distancu, organizovati mjerenje tjelesne temperature i dezinfekcije prilikom dolaska, edukovati i osoblje i publiku, ali uspjeli smo, čak su i kolege iz drugih ustanova, poput pozorišta dolazile da vide kako smo sve organizovali. Izuzetno sam ponosan na svu ekipu Banskog dvora, jer su uspjeli iznaći način da se uspiju organizovati i da održe kulturni život u stanju nove normalnosti”, istakao je Matović.

Direktor Banskog dvora je dodao da su od juna pa do decembra prošle godine uspjeli realizovati 120 programa, u uslovima kada je dvorstruko teža organizacija.

“Pogotovo za festivale kao što su „Jesenja sonata“ i „Jazz fest“ kada dolaze izvođači iz stranih zemalja, kada moramo pratiti mjere koje važe u njihovim zemljama, pa ih testirati nakon nastupa. Uspjeli smo u svemu tome i sigurno se niko nije zarazio u Banskom dvoru što nam je izuzetno važno da nismo ugrozili ni publiku ni izvođače. Publika je zahvalna, poštuje mjere, nije im problem ni dezinfekcija ni nošenje maski, pokazalo se da je mentalna higijena u ovom vremenu izuzetno važna, da je sve ono što radi Banski dvor važno u ova teška vremena i to mi je izuzetno važno“, rekao je gospodin Matović za Eho portal.

“Balkanci” su uspjeli da nacrtaju osmjeh na licima vjerne rok publike čim su izašli na binu. Provjereni rok veterani, Momir Nikić na gitari, Stefan Nikić ovaj put ne za klavijaturama već za koncertnim klavirom, Dejan Trkulja za bubnjevima, Aleksandar Vlajsavljević na bas gitari, Strahinja Nikić za ritam gitarom i jedinstveni i neponovljivi Saša Nikić kao vokal.

Ovo nije kraj postavke uz koju smo iskreno uživali dvije večeri jer su prateći vokali kako to obično bude kad su koncerti “Balkan Expressa” u pitanju oduševili sve prisutne. Lidija Pajić kao već poznati član koja ma koliko puta je slušali uspije da oduševi svojim nevjerovatnim glasom, zatim Stojana i Biljana koje su upotpunile svu ovu idealnu priču i uspjele da nas natjeraju da shvatimo koliko su nam koncerti ustvari nedostajali.

Neću vam pisati imena i red pjesama, izveli su ovi veliki umjetnici sve ono što smo od njih očekivali, želim da vam ispišem nešto drugo što smo osjetili, a to je njihova energija koja je pomjerala Banski dvor. Osjeti se da su se poželjeli koncerta i nastupa pred publikom. Kompletan koncert je prštao sa iskrenom emocijom i energijom koja je dolazila sa bine.

U jednom trenutku bend se povukao sa bine, a na bini se pojavio “Palladio Strings Quartet” koji je zajedno sa Sašom izveo pjesmu „Novi dan“ koja je obilježila početak dijela koncerta sa gudačima, ovo je i na onom koncertu prije godinu dana bio poseban trenutak i jedna od najljepših uspomena koje nosim iz Banskog dvora.

Bend se vratio na scenu i izveo zajedno sa kvartetom još nekoliko pjesama na oduševljenje publike. Naravno da nijedne večeri nismo pustili muzičare da odu kući bez bisa, pogotovo kad smo se toliko poželjeli koncerata, a oni su nas nagradili tako što su se na sceni pojavili sa električnim instrumenstima, jer nije Tesla izmislio struju da u nju gledamo. Momir na legendardnom fenderu, a Stefan na Hammondu obratili su se publici sa instrumentalom „Poslednji pozdrav“ koji je posvećen svim onima koji nisu dobili borbu sa virusom korona i vječno nas napustili. Nakon još par numera pozdravili su se sa nama i prevorili sve ovo u jedan vikend koji ćemo dugo pamtiti.

Nakon koncerta popričali smo sa Momirom o tome kakav je osjećaj nastupati u ovakvim okolnostima.

“Bilo je čupavo, ipak nismo svirali više od godinu dana, ali sam presrećan i prezadovoljan kako smo odsvirali, energijom koja se osjetila između nas i reakcijom publike. Koliko vidim situacija oko nas se polako smiruje i iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu moći što više nastupati i uživati sa publikom. Poseban osjećaj je nastupati u ovakvim uslovima. Rekao sam na bini, uvijek mi je kao klincu bila želja nastupati na balu pod maskama i evo želja mi se ostvarila, tako da pazite šta želite. Neka bude da mi je želja ostvarena i da se više ne ponovi. (smijeh)“, rekao je Momir Nikić za Eho portal.

Oba koncerta su održana uz poštovanje svih epidemioloških mjera, a ja ću ovu situaciju iskoristiti da apelujem na sve koji posjećuju manifestacije da se pridržavaju pravila da bi se što prije vratili normalnom životu i uživanju u kulturi. Ostanite zdravi i slušajte kvalitetnu muziku.

Autor: Zoran MATIĆ

foto: Borislav Brezo

You may also like
Kolja i Grobovlasnici 9. juna u Banjaluci
Sve spremno za Plan B FEST Zajedno!
Kanda, Kodža i Nebojša u subotu 01. aprila u banjalučkom Klubu studenata
Plan B FEST u Banja Luci 21. i 22. aprila!
);