Home > Muzika > Arsenal Fest: Grand finale

Arsenal Fest: Grand finale

U Kneževom Arsenalu je završen Arsenal Fest i to uz spektakularne koncerte. Treće veče festivala je počelo uz domaće snage. Zabavu na mejnu je otvorila grupa Osvajači koja je iz Kragujevca. Publika je gromoglasno podržala svoje sugrađane. Uživali smo uz bezvremenskim hitovima i sjajnom Čipijevom vokalu. Nakon Osvajača publiku je na mejn stejdžu oduševila Riblja Čorba koji je prostor ispunila do posljednjeg mjesta. Svi su u glas pjevali hitove ove legendarne grupe. Čorba je prvi put od svog nastanka nastupila bez preminulog Miše Aleksića na basu.

Senzacija večeri je bio Yngwie Malmsteen, jedan od najpoznatijih svjetskih gitarista. Već pred početak koncerta je bilo jasno šta nas očekuje. Na bini je bio složen gitarski kombi set glava i pojačala, ukupno 29 objekata koji prave buku. Yngwie je došao sa bendom što je dodatno poboljšalo ovaj spektakl. Zanimljivo je da je klavijaturista Nick Z Marino (Željko Marinovich) rodom iz Kragujevca pa je komunikacija sa publikom bilo sjajna, uz to Nick fenomenalno pjeva tako da je ugođaj I više nego potpun. Jedna od stvari koje su dio Yngwievog identiteta je da on “žonglira” sa gitarom tako da je njegov koncert i pored muzičke i vizualna senzacija. Publika je I aplauzom nagradila roudija koji je perfektno hvatao gitare koje Yngwie nakon upotrebe baci. Uz njegove pjesme I instrumentale publiku je oduševljavao I svjetski poznatom muzikom, bilo je tu izvedbi Bahovih kompozicija, grupe Kvin, legendarne pjesme “Smoke on the water”, teme iz filma “Noć vještica” I još mnogo toga. “Arsenal, vi ste jebeno savršeni, drago mi je da sam tu večeras I da napokon sviramo uživao” poručio je Yngwie sa bine. Poznata je činjenica da Malmsteen voli da nanosi nepodnošljivu bol svojim instrumentima tako je i ovdje bilo. Jedna crno bijeli Fender je više puta letio iznad bine, udarao ga je I prevrtao dok ga nije rastavio na proste činioce, nasmijao se publici, zahvalio I otišao sa bine. Tako je održan jedini koncert čuvenog Yngwie Malmsteena van Amerike u zadnjih godinu i po. Na Garden stejdžu je takođe bilo veoma zanimljivo. Razni žanrovi i raspjevana publika do ranih jutarnjih sati je uživala u sjajnoj zabavi. Sajsi koja je svojoj energijom oduševila sve, Texas Flood koji je pravi poklon za sve ljubitelje bluz muzike i bluz kulture, takođe još mnogo bendova koji su učestvovali u ovoj nezaboravnoj večeri.

Finale je bilo rezervisano za ekipu Pero Defformero koja svojom kombinacijom narodnog melosa I metal zvuka uvijek oduševi sve prisutne. Završen je ovaj istorijski festival, a mi još i nismo svjesni gdje smo bili. Vidimo se iduće godine u Kneževom Arsenalu uz ovaj nevjerojatni festival.

Zoran Matić

You may also like
Drugo veče Arsenala snažno uz ljubav i muziku
Počeo je Arsenal Fest u Kragujevcu
Arsenal fest u punom kapacitetu
Arsenal Fest u Kragujevcu, snažno uz muziku
);